“Idite u tržne centre, ali poštujte mere”

0
Tanjug
Otvaranje Galerije Beograd

Tržni centri nisu problem, već nepoštovanje propisanih mera, ocenili su članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i načelnik VMC Karaburma Ivo Udovičić, odgovarajući na pitanje – da li je normalno da se, kada imamo situaciju sa 1.500 novozaraženih, otvaraju tržni centri.

Kisić Tepavčević je rekla da treba da živimo, obavljamo životne aktivnosti što normalnije, ali uz poštovanje svih mera.

Istakla je da treba da budemo ponosni na činjenicu da je otvoren tako veliki i lep tržni centar u tako teškim vremenima kada je ekonomija u potpunom sunovratu, a naša zemlja je u poziciji da tako nestso postigne.

– Na svim mestima gde je veći broj ljudi, kao što su tržni centri gde svi odlazimo, ne preoporučuje se da idemo često, posebno u tokom lošeg vremena, kada smo voleli da tamo boravimo i sa porodicom. To se sada ne preporučuje. Treba smanjiti odlazak na koliko je neophodno da bi se obavljale životne aktivnosti što normalnije. Postoje jasne procedure kako treba da se ponašamo kada odlazimo na takva mesta i prostore – podvukla je ona.

Istakla je da je sigurno svima najvažnije da ostanemo zdravi i sprečimo da prenesemo infekciju na one koje volimo.

Na dodatno pitanje da je sa 300 novozaraženih dnevno sve bilo zatvoreno i šta se sada promenilo Kisić-Tepavčević je kazala da je, u trenutku kada se virus pojavio, čitav svet bio nespreman.

– U prvom momentu je bilo najbitnije da se spreči scenario kao što smo imali u Italiji ili Španiji. Mi smo bili jedna od zemalja u kojoj se najkasnije potvrdio virus, 6.marta. Na osnovu iskustava drugih videli smo šta se dešava kada dođe do kolapsa zdravstvenog sistema i prioritet je bio sprečiti da uđe među najstarije sugrađane, kao i da ne dođemo u situaciju da ne možemo da pružimo pomoć svima kojima je potrebna – objasnila je ona.

Ukazala je da se od tada i za vreme vanrednog stanja nije stajalo skrštenih ruku, već su povećani kapaciteti, kupljeni testovi, izgrađene laboratorije.

– Sada smo višestruko, više desetina puta spremniji nego tada. Nadamo se da nećemo doći u situaciju da iskoristimo sav kapacitet zdravstvenog sistema. Što se tiče kapaciteta laboratorija učinili smo sve. Ali kada je reč o medicinskom osoblju ne možemo taj broj povećati, jer su potrebne godine i iskustvo. Zato je sada prioritet, iako imamo mnogo veći kapacitet, da sačuvamo medicinske radnike koji se bore u bolnicama za naše živote i ljude na terenu koji rade danonoćno da bi sprečili dalje širenje virusa – rekla je Kisić-Tepavčević.

Udovičić je kazao da bi se verovatno od njega očekivalo, s obzirom da je neko ko osam meseci ne izlazi sa intenzivne nege, pobornik zaključavanja, ali da nije za tako nešto.

– Nisam pobornik toga, već sam za poštovanje osnovnih mera. Idite slobodno u tržini centar, ali nosite masku, alkohol i držite distancu. Ne morate se gurati svuda gde je gužva. Privreda mora da radi. Moramo dobijati plate. Problem su ljudi koji ne poštuju propisane mere. Tu država može mnogo da uradi – uveren je on.

Ukazao je da niko u svetu nije imao veliki broj usko specijalizovanog osoblja, jer se niko nije spremao na pandemiju, koju ne pamtimo pre sto godina.

– Niko nije spreman, a ne zato što država nije ulagala ili nismo hteli, već ne psotoji ni u svetu, pa ni kod nas tog osoblja, a imamo mnogo pacijenata koji zahtevaju to osoblje – rekao je on.

Upitana za dostupnost podataka zaraženosti po gradovima Kisić-Tepavčević je rekla da su te informacije dostupne, da ih je danas tražila i dobila.

Izrazila je uverenje da će biti i na sajtu, ali da sada svi imaju jako puno posla, pa je očigledno nedostupnost pojedinih podataka uzročena tehničkim propustom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here