Igračka kao uteha

0

Polazak u vrtić unosi veliku promenu u detetov život. Iz sigurne i poznate okoline dete dolazi u novu i nepoznatu, a brigu o njemu preuzimaju osobe koje mu nisu bliske. I dok će ih, s jedne strane, ta promena privlačiti, biti zanimljiva i pozivati ih na istraživanje, istovremeno će donositi i određenu nelagodu, oprez, možda strah ili odbijanje. U tekstu, objavljenom na sajtu zadovoljna.hr, savetuju kako da učinite što manje stresnim polazak vašeg deteta u obdanište.
Detetu je potrebno vreme kako bi se prilagodilo na boravak u vrtiću, upoznalo nove ljude i okolinu i steklo poverenje u njih. Vreme prilagođavanja nije isto za svako dete. U razdoblju privikavanja na boravak u vrtiću pojedina deca neće pokazivati nikakve reakcije, a druga će burno reagovati, plakati, ljutiti se, odbijati da jedu. Ako dete pokazuje neuobičajene probleme prilikom odlaska na spavanje ili hranjenja, ako je razočarano, uplašeno, preterano povučeno ili s izraženim problemima u ponašanju, ako izgleda kao da pati ili je dugotrajno umorno ili iscrpljeno, potrebno je istražiti o čemu je reč i potražiti stručnu pomoć.
Svoje dete možete početi pripremati za vrtić nekoliko nedelja pre polaska. Pokažite mu da ste ponosni što je odraslo da možete da ga pošaljete u obdanište. Pričajte mu o vrtiću kao zanimljivom i zabavnom mestu gde će se igrati i upoznati nove drugove i drugarice. Pričajte mu o raznim aktivnostima u koje će biti uključeno. Pričajte pozitivno i optimistično, ali realno! Čitajte knjige o mališanima koji idu u vrtić, razgovarajte o braći i sestrama, vršnjacima, koji već idu u vrtić. Odvedite ga u obdanište i pokažite mu kako izgleda, neka vidi kako se deca tamo igraju. Učite dete da samostalno jede, oblači se, pere zubiće… Učite dete da bira između dve igračke kojima će se igrati ili dve majice koju će obući. Učite dete da sarađuje i deli. To ćete najbolje učiniti kroz igru – slaganje kockica, pravljenje figurica od plastelina. Zajednički obavljajte neke poslove u kući.
Prve dane prilagođavanja možete olakšati ako počnite da ostavljate dete najpre jedan u po sat dnevno i ovo vreme postepeno produžujte. Omogućite mu da ponese svoju najdražu igračku koja će mu praviti društvo i biti uteha dok se vi ne vratite, a ono ne usvoji nov prostor kao prijatno i veselo mesto.
 

Dnevni raspored
Ako nemate čvrstu strukturu i porodični raspored, počnite polako da ih uvodite u detetov život: odredite vreme kada se jede, kada se čita priča, kada se igra, kada se spava. Omogućite detetu susrete sa drugom decom. Uključite ga u igru i druženje s vršnjacima. Tako će se lakše navići na vrtić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here