Igraj, Srbijo!

0

Ženski deo folklornog ansambla Kraljevačka riznica
 

Program su ove večeri vodili Kristina Radulović i Ivica Zlatanović, a priredba je počela izvođenjem himne "Bože pravde" koju su pevali članovi KUD Jugos. Posle toga na pozornici su se smenjivali igrači četiri grupe domaćina KUD Jugos i gosti iz Kraljeva i Ingolštata.

Nekoliko stotina posetilaca uživalo je u raznovrsnom folklornom programu, lepršavoj igri mladosti i bogatstvu i šarolikosti narodnih nošnji.

Bilo je tu narodne igre, pesme i običaja iz raznih krajeva Srbije, kao što su Levač, Bosilegrad, Kobišnica, Bujanovac, Crna Trava, Dimitrovgrad, Vranjsko polje.
 

Pevačka grupa Svilen konac iz Ingolštata
 

Igru i pesmu pratile su originalne nošnje svakog kraja tako da je uz izvornu muziku sve to činilo jedan šareni buket srpske kulture i tradicije raznih delova Srbije. Uz folkloraše, publiku su posebno oduševili članovi ženske pevačke grupe iz Ingolštata koja je otpevala pesmu "Sjajna mesečina".

Nastup gostiju iz Kraljeva pratio je desetočlani narodni orkestar i oni su posebno nagrađeni aplauzom gostiju, ali i ostalih učesnika manifestacije.

Ivica Zlatanović je podsetio prisutne na reči Dese Đorđević, poznatog koreografa, koja je folklorašima savetovala da čuvaju narodnu igru kao deo narodnog blaga i tradicije i dalje je prenose ne kvareći je stranim uticajima. Ono što su na sceni ove večeri u Minhenu pokazali folkloraši od najmlađih do iskusnih igrača potvrda je da su reči Dese Đorđević pale na plodno tlo i među našim narodom daleko od zavičaja.

Lepo organizovana proslava i druženje u zvaničnom delu programa završeni su dodelom zahvalnica predstavnicima KUD Kraljevačka riznica iz Kraljeva i Srpskog kulturnog udruženja Ingolštat u čijem sastavu je folklor Svilen konac.

U zabavnom delu programa svirali su Dragan Kovačević i Stjepan Govedarica, a pevao Goran Grbić, da bi vrhunac dobrog raspoloženja među gostima i učesnicima ove manifestacije predstavljao nastup Miloša Bojanića.

 

Petogodišnjica Riznice

Narodni orkestar iz Kraljeva
 

– Ovo društvo iz Kraljeva osnovano je pre pet godina i danas ima 495 aktivnih članova koji igraju u 13 folklornih grupa, deo su ženske pevačke grupe i velikog narodnog orkestra kojim rukovodi profesor Vladimir Milićević. Prvi igrački ansambl na repertoaru ima 20 koreografija.

Tokom pet godina rada imali smo 39 turneja u inostranstvu, uglavnom u Evropi, ali i jednomesečnu turneju po Australiji – kaže koreograf i direktor KUD Kraljevačka riznica Igor Gudić.

 

Čuvari srpskog blaga

KUD Jugos je od osnivanja 1976. godine pa do 1991. godine negovao kulturu i tradiciju naroda bivše Jugoslavije, a od 1991. godine isključivo se bavi srpskom kulturom i tradicijom. Za ovih nepunih 40 godina Jugos je imao više od 1.000 nastupa u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Srbiji i Republici Srpskoj i sve ovo vreme nije prestajao s radom, a trenutno ima 160 aktivnih igrača u četiri igračka ansambla.

Zbog svega toga za KUD Jugos iz Minhena može se s pravom reći da je jedan od čuvara srpskog narodnog blaga u dijaspori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here