Indija: Nema više genetski izmenjenog povrća

0

 

Genetski modifikovano povrće je veće, lepše i otpornije na štetočine od "običnog", ali, da li je i zdravije za ljude?
 

 

Ministar za okolinu Džairam Rameš rekao je da moraju da budu obavljene dodatne studije kako bi se ustanovilo da je ovo povrće bezbedno za potrošače i okolinu, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Terenska ispitivanja genetski modifikovanog patlidžana sprovedena su 2008. godine, a državni naučnici su odobrili proizvodnju 2009. godine. Posle toga je pokrenuta burna javna rasprava o uzgajanju ovakvog povrća.

 

“Osećanje javnosti je negativno. Moja je dužnost da zauzmem oprezan, pažljiv i principijelan pristup", rekao je Rameš na konferenciji za novinare.

 

On je dodao da će moratorijum na uzgoj genetski izmenjenog patlidžana biti na snazi dok ne budu sprovedeni testovi “koji bi zadovoljili javnost i profesionalce". Ministar je rekao da su neophodne nezavisne studije kako bi proizvod bio bezbedan sa stanovišta dugoročnog uticaja na ljudsko zdravlje i okolinu.

 

Rameš je naglasio da je ovo bila teška odluka, jer je morao da pronađe ravnotežu između nauke i interesa javnosti.

 

Indija je najveći svetski proizvođač patlidžana. Kompanija za proizvodnju semena “Mahiko", partner američke multinacionalne firme “Monsanto", koja je razvila genetski modifikovano povrće, tvrdi da je ova vrsta biljaka otpornija na prirodne štetočine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here