EPA-EFE/MICK TSIKAS

Stopa inflacije u Australiji je pala prošlog meseca na najniži nivo u poslednjih 17 meseci, predvođena padom cena svežih proizvoda i goriva za automobile, smanjujući verovatnoću da će Banka državnih rezervi (RBA) morati ponovo da podigne kamatnu stopu gotovine.

Indeks potrošačkih cena za jul je dostigao godišnju stopu od 4,9 odsto, izvestio je u sredu 30. avgusta Australijski biro za statistiku (ABS). Ta stopa je niža od one u julu koja je iznosila 5,4 odsto i u poređenju sa prognozom ekonomista da će pasti na 5,2 odsto.

Inače, mesečne cifre inflacije mogu da budu promenljive, posebno na početku finansijske godine, kada se prilagođavaju cene, kao što je slučaj sa električnom energijom.

ABS je, takođe, nagovestio da će julski iznosi imati veći ponder od uobičajenih, zbog promena cena robe, a da će sledeći meseci imati više prilagođavanja zbog troškova usluga.

Isključujući nestabilnije stavke, julska stopa inflacije bila je 5,8 odsto, što je pad u odnosu na godišnji tempo od 6,1 odsto u junu, rekla je Mišel Markvard, šef statistike cena u ABS-u.

Ono što je uticalo na stopu inflacije je cena stanovanja, koja je u julu porasle na godišnjem nivou 7,3 odsto, dok su hrana i bezalkoholna pića otišla gore za 5,6 odsto. S druge strane, došlo je do pada cena voća i povrća u odnosu na prošlu godinu za 5,4 odsto i 7,6 odsto za gorivo.

Smatra se da će RBA i zajmoprimci biti među onima koji pažljivo prate promene indeks potrošačkih cena (CPI). Pre objavljivanja današnjih podataka, investitori su skoro isključili mogućnost da centralna banka podigne svoju ključnu kamatnu stopu na sastanku Odbora sledećeg utorka.

Cene električne energije bile su među uslugama koje su bile znatno više po ceni, u julu su porasle za 15,7 odsto u odnosu na pre godinu dana. To je više od 10,2 odsto godišnje stope povećanja u junu.

Fond za olakšanje računa za energiju obezbeđuje kvalifikovanim domaćinstvima popuste u rasponu od 43,75 do 250 dolara u julu. Ako iz brojki za jul 2023. izuzmemo uticaj rabata, cene električne energije bi zabeležile mesečni rast od 19,2 odsto – istakla je Markvardt.

Cene gasa su, takođe, bile više, i to za 13,9 odsto u odnosu na jul prošle godine. Povećanje je, međutim, bilo manje od godišnjeg tempa od 22,2 odsto utvrđenog u junu.

Inače, stopa inflacija je bila 5,6 u odnosu na junsku od šest odsto, dok RBA ima u vidu željenu stopu inflacije od dva do tri odsto do sredine 2025. godine.

Sve u svemu, godišnja stopa robne inflacije u julu je smanjena na 4,4 sa 4,7 odsto u junu, primetio je CBA. Inflacija usluga se, takođe, smanjila na 5,6 prošlog meseca sa 6,3 odsto u junu.

Međutim, pre današnjeg saopštenja, neki ekonomisti su predvideli da bi julski pad CPI mogao da bude preokrenut u avgustu. Cene goriva su, na primer, premašile dva dolara po litru benzina, približavajući se najvišoj vrednosti od sredine 2022, prema Australijskom institutu za naftu.

Dejvid Basanese, ekonomista iz BetaShares-a je rekao da podaci o inflaciji u julu dodatno učvršćuju mogućnost da RBA ostavi stope nepromenjene sledećeg utorka. On je predvideo da će naredni potez centralne banke biti smanjenje kamatnih stopa sledećeg aprila sa dva dodatna smanjenja do kraja 2024.

– Pod uslovom da sveukupna inflacija nastavi da se smanjuje, Australija možda neće morati da trpi produženi period rasta ispod trenda ili čak takozvanu „recesiju po glavi stanovnika“. Stopa nezaposlenosti u skladu sa vraćanjem inflacije na cilj mogla bi da bude mnogo manja od 4,5 odsto stope koju trenutno pretpostavlja RBA – naglasio je Basanese.

Blagajnik pozdravio pad inflacije

Blagajnik, Džim Čalmers je pozdravio je nižu stopu CPI kao ohrabrujući rezultat.

– Zadovoljstvo je videti da se inflacija usporava, ali znamo da će ostati viša i duže na tom nivou, nego što bismo želeli. Ovi podaci jasno pokazuju da naš plan za smanjenje cena energije funkcioniše kako je predviđeno, pomažući da se otklone neke posledice poskupljenja električne energije kada je ljudima najpotrebnija – rekao je Čalmers.

Pad vrednosti Ozi dolara

Nakon ovih brojeva, australijski dolar je pao za oko 0,2 američka centa, i nedavno se trgovao za 64,5 američkih centi. Investitori su, takođe, smanjili očekivanja o troškovima pozajmljivanja za preduzeća, produžujući dnevni dobitak za indeks akcija ASKS 200 na više od jedan odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here