Irinej: Čuvajte naš narod u rasejanju

0

Novoizabrani episkop srednjoevropski Sergije juče je u Sabornoj crkvi u Beogradu na praznik Svetog arhangela Gavrila rukopoložen u čin vladike. Hirotoniju (posvećenje) je obavio patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više episkopa, monaha i sveštenika, među kojima su bili i pravoslavni sveštenoslužitelji iz Nemačke, gde je sedište ove srpske eparhije. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici vlasti Srbije i Republike Srpske, te ambasada Nemačke i Vatikana, kao i izaslanici Rimokatoličke crkve u Nemačkoj i Grčke pravoslavne crkve.

Bulovićevo duhovno čedo
Vladika Sergije (Zoran Karanović) rođen je 4. jula 1975. u Bačkoj Palanci. Poreklom je iz BiH. Završio je bogosloviju u manastiru Krka u Hrvatskoj, a Bogoslovski fakultet u Solunu. Duhovno je čedo vladike bačkog Irineja (Bulovića). Ima sestru Daliborku, udatu Milić, i sestriće Luku i Vasilija, koji žive u Australiji.

Patrijarh je episkopu Sergiju predao vladičanske odežde, panagiju, mitru i arhijerejsko žezlo.
– U eparhiji vas čekaju velike obaveze. Tamo je naš narod silom prilika stigao. Crkva vas šalje da ih prigrlite i okupite, da očuva veru, jezik i kulturu, svoj verski i nacionalni identitet. Tamo vas čeka sveštenstvo i narod kojim ćete upravljati snagom hrišćanske ljubavi. Činite ono što možete, a što nije u vašoj moći učiniće Bog- poručio je Sergiju patrijarh Irinej i savetovao ga da za eparhiju u Nemačkoj izdejstvuje ono što je potrebno u vezi s njenim zvaničnim statusom.
Episkop srednjoevropski je u propovedi na srpskom, grčkom i nemačkom jeziku istakao da će se u arhipastirskoj misiji rukovoditi jedino Jevanđeljem i da on drugog plana i programa nema.
– Jevanđelje nije samo knjiga, već i život. I znači uzeti krst svoj i hoditi za Hristom dok i sami ne postanemo hristoliki. Onaj koji je izabran za episkopa dužan je da prvi služi Bogu, da prvi oprosti i prvi zatraži oproštaj – rekao je episkop Karanović.
Ustoličenje će biti obavljeno 7. septembra u eparhijskom sedištu, srpskom manastiru Presvete Bogorodice, u Himelstiru.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here