pixabay.com

Bez obzira na to kako i kada je konzumiramo, kafa je postala ritual.

Miris sveže skuvane kafe je ono što neke ljude podigne iz kreveta ujutru, dok je šoljica espresa posle ručka za druge vrhunac popodneva. Ali šta je sa onima koji više vole gorki napitak posle večere?

Ljubitelji večernje kafe kažu da šoljica posle obroka pomaže varenju i da je bezkalorična alternativa desertu. Međutim, ne možemo zanemariti sadržaj kofeina u kafi, koji može da poremeti san. Stručnjaci su izneli sve što treba da znate o ispijanju kafe posle večere, piše Better Homes&Gardens.

Šolja kafe može da bude korisna čak i uveče

Prema Klivlend klinici, kafa sadrži hranljive materije i antioksidante i može čak da smanji rizik od nekih bolesti. Ključna reč kada je u pitanju kafa je „umereno“. Preporučena gornja granica je 400 miligrama kofeina dnevno, što je oko četiri ili pet šoljica kafe.

– Uopšteno govoreći, ispijanje kafe odmah posle večere verovatno će stimulisati i poboljšati varenje – kaže nutricionista Džena Volpe.

Ona smatra da je to bolje za većinu ljudi, s tim da ima i onih koji imaju osnovno zdravstveno stanje koje ih čini sklonijim dijareji.

Kafa čak može da vam pomogne da izbegnete dodatne obroke kasno uveče. Neki smatraju da je popularni napitak niskokalorična zamena za deserte pune šećera.

Ali kada je u pitanju šećer, aditivi za kafu mogu poremetiti ravnotežu između izbegavanja slatkog. Dodavanje mleka kafi može da vas učini pospanim jer je mleko izvor triptofana, koji može da poboljša kvalitet sna.

Kasna šolja kafe može da vas drži budnima do kasno u noć

– Kofein može da poveća kortizol, čak i među osobama koje redovno piju kafu – kaže Volpe i dodaje da je kortizol hormon stresa koji može da pogorša anksioznost i nesanicu zbog povećanih hormona stresa koji kruže krvotokom.

Kofein u kafi takođe često blokira umor, što ga čini efikasnim rešenjem za ranojutarnju pospanost. Iako je takav efekat poželjan ujutru, nije idealno kada je vreme za opuštanje i odmor.

Istraživanja takođe pokazuju da konzumiranje kofeina pre spavanja ometa zdrav san.

– Kofein pre spavanja, pa čak i u roku od šest sati pre spavanja, značajno remeti san – kaže doktor Tomas Majkl Kilkeni. Na kraju krajeva, istraživači preporučuju konzumiranje kofeina više od šest sati pre spavanja, prenosi Večernji.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here