Izbegnite praznično prejedanje

0

Bez obzira slavite li uskršnjim ručkom čudo vaskrsnuća ili je reč o izgovoru za porodično okupljanje, proleće je najgore vreme za debljanje. Istraživanja koja ne biste smeli da zanemarite su:

 

1. Čokolada je dobra za zdravlje jer sadrži korisne flavonoide. Tačno, ali u vrlo malim količinama, ne više od kockice na dan, a i reč je pre svega o onoj sa velikim procentom kakaa. Veće količine zapravo štete krvnom sistemu.

 

2. Jaja su superhrana. Tačno, ali ni sa njima ne smete da preterujete. Jedno je sasvim dovoljno.

 

 

3. Riba je izvor omega 3 kiselina. Tačno, ali bolje bi bilo jesti je redovno tokom nedelje, nego prežderati se bakalara ili fiš paprikaša par puta u godini.

 

4. Šunka, teletina, govedina i jagnjetina bogatije su gvožđem, a svinjska šunka je i masna i često presoljena. Šunku, dakle, jedite u malim količinama.

 

5. Jagnjetina je izvrstan izvor proteina i važnih B vitamina kao i niacina, koji štiti od Alchajmerove bolesti. Tačno, ali istovremeno je i poprilično masna – i ovde je presudna umerenost.

 

Uz sve navedeno jedite radije više povrća i salata. Malo šampanjca postaćiće varenje, a dobro bi bilo popiti i čašu crnog vina. Sva druga alkoholna pića radije ne pijte uz obrok, jer će samo da uspore probavu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here