Između dolaska i odlaska

0

Dobra posećenost bila je u parlamentu Baden Virtemberga, vazduhoplovnoj luci u Štutgartu, Manhajmu, Berlinu, Karlsrueu, a bila je izložena i u nemačkom kancelaratu.

 

Izložba spaja istorijske činjenice s ljudskim sudbinama – a u oči upadaju jedinstveni eksponati, kao na primer venčanica jedne Italijanke ili zahtev za poslodavce ureda za zapošljavanje, prvi koferi sa kojima su stigli, radne knjižice, pasoši, šerpe, kreveti…

 

Izloženi predmeti su pozajmica imigranata. Od naših građana svoje uspomene iz tog perioda su pozajmili Relja i Nada Lukić iz Štutgarta, kojima je posvećen jedan pano sa najzanimljivijim crtama iz njihovog gastarbajterskog života.

Cilj izložbe je da se pokaže da je današnja nemačka istorija nezamisliva bez migranata, koji su svojim radom pridoneli blagostanju u Nemačkoj, privrednom razvoju posle Drugog svetskog rata i izgradnji socijalnog sistema.

Imigranti pripadaju istorijskom identitetu Nemačke mnogo više nego što su toga svesni široki slojevi društva, mišljenje je prof. dr Karl-Hajnca Majer Brauna, poverenika za integraciju radio-stanice SWR.

 

Za koncepciju i sprovođenje izložbe zadužen je istoričar Arnd Kolb. Od ove nedelje izložba se može videti u opštini grada Nirtingen (nadomak Štutgarta), i to do 10. februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here