Tanjug/AP

Izraelska Vlada odobrila je operativne planove za kopnenu ofanzivu u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, a izraelska vojska se sprema da evakuiše civile iz grada, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

– Odobrili smo operativne planove izraelskih odbrambenih snaga za ofanzivu u Rafi. Trebaće vremena, ali to treba da se uradi. Ući ćemo tamo i eliminisati bataljone Hamasa. Neće biti pobede bez eliminisanja bataljona Hamasa – rekao je Netanjahu na današnjoj konferenciji za novinare, uoči svog odlaska na operaciju.

Izraelski premijer je odbacio navode da je kopnena operacija odložena zbog pritiska SAD ili muslimanskog svetog meseca Ramazana.

„Savladaćemo spoljni pritisak“, zaključio je Netanjahu.

Istovremeno, danas je ponovo oko 10.000 ljudi protestovalo u Jerusalimu protiv vlade Netanjahua i protiv izuzeća koja imaju ultraortodoksni Jevreji od služenja vojnog roka, u scenama koje podsećaju na masovne ulične proteste prošle godine.

Oko 600 vojnika ubijeno je dosad od napada Hamasa 7. oktobra i rata u Gazi koji je usledio, što je najveći izraelski vojni gubitak u mnogo godina.

Izraelske vesti N12 objavile su kako se čini da su to najveće demonstracije od početka rata. Vesti Haaretza i Yneta kažu da su protesti  privukli desetine hiljada ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here