J. Šekarić: U svetskom vrhu bar još 10 godina

0

PRVA DAMA SRPSKOG SPORTA: Jasna Šekarić

 Senzacija u Kikindi na finalu Kupa Srbije: legenda srpskog i svetskog streljaštva Jasna Šekarić zauzela je "tek" drugo mesto u svojoj omiljenoj disciplini – gađanju vazdušnim pištoljem. Šekarićeva je zabeležila 479,9 krugova, a njena mlađa klupska drugarica iz Crvene zvezde, Zorana Arunović – 486,7.

Rođena Osječanka, koja je već dve decenije u Beogradu (od kraja decembra 2009. živi sama sa dvoje maloletne dece, pošto se posle 12 godina braka razvela od supruga Saše Aleksića), nije zabrinuta zbog ovog prvog, domaćeg neuspeha…

– Kiks u Kikindi je kad-tad morao da se desi i u našim streljanama. Zorana je imala svoj dan, ja sam malo podbacila, tako da sam morala da se zadovoljim drugom pozicijom. Na sreću, bar su Zvezdi pripala oba trofeja – počinje priču Jasna Šekarić.

Olimpijska rekorderka

Na Olimpijskim igrama je osvojila pet trofeja: zlato, tri srebra i bronzu.

 

 

Zanimljivo i da joj je dva puta olimpijsko zlato zamalo izmaklo. U Barseloni 1992. je izgubila zlatnu medalju uprkos činjenici da je imala identičan rezultat kao pobednica, Marina Logvinenko.

 

Situacija se ponovila i na Olimpijskim igrama u Atini 2004, kada je Jasna posle osnovnog dela i kvalifikacija imala isti rezultat kao i šampionka Olena Kostevič. Međutim, Ukrajinka je bila bolja od Jasne u "raspucavanju".

Na OI je zaključno sa Pekingom 2008. učestvovala šest puta i jedina je sportistkinja u istoriji Igara koja je svih šest puta bila i učesnik finala!

Neočekivani poraz nije i neće ništa promeniti u njenim ambicijama. Jasna planira da ostane u svetskoj eliti bar još deceniju (!), da se i dalje nadmeće na Olimpijskim igrama, evropskim i svetskim prvenstvima, da Srbiji donosi medalje…

 

Podsetimo, Šekarićeva je na Olimpijskim igrama osvojila pet medalja: zlato, tri srebra i bronzu. Ove godine očekuje je, već u martu, Evropsko prvenstvo u Norveškoj, potom Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i na kraju Svetski kup krajem jula u Beogradu.

– Što se tiče EP, naša selekcija će sigurno osvojiti nekoliko trofeja i tako ćemo potvrditi da smo i dalje u najužoj grupi najkvalitetnijih sportova u Srbiji.

 

Mene u ovom času najviše brine činjenica da nemamo pravih streljana i da evropska nadmetanja možemo da držimo samo u Novom Sadu. Brine me i to što Kina može, recimo, za jednu streljanu da izdvoji 40 miliona evra.

 

Mislim da su sa rezultatima koje su strelci postigli za Srbiju zaslužili bar dve streljane.

 

Da li će to biti u Beogradu, Nišu ili nekom drugom gradu neka odluče oni koji to mogu i koji bi o tome morali da brinu. Meni je posebno drago da imamo mnogo talentovanih strelaca ne samo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, već i u Pančevu, Kikindi, Jagodini, Kragujevcu…

 

Hoće u trenere

Jasna Šekarić (devojačko Brajković, rođena u Osijeku 17. decembra 1965. godine) višestruka je olimpijska, svetska i evropska šampionka. Šest puta je proglašavana za najbolju sportistkinju Jugoslavije, SCG, Srbije.

Svetska streljačka federacija (IŠF) proglasila je 2000. za najboljeg strelca sveta 20. veka, a tri puta je proglašena i za "Strelca godine u svetu"!

U karijeri je osvojila 90 medalja na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, svetskim kupovima, Mediteranskim igrama…
Na Međunarodnoj trenerskoj akademiji IŠF uspešno je završila za "C" i "B" licencu, a pokušaće da osvoji i najteži "A" nivo.

 

Tretman streljaštva u Srbiji?
– Rezultatima se stalno dokazujemo koliko smo jaki kao pojedinačan sport. Međutim, tretman streljaštva u Srbiji nije još na takvom nivou, odnosno daleko je ispod vrhunskih ostvarenja koja su u protekloj deceniji pored mene ostvarili Lidija Mihajlović, Aranka Binder, Stevan Pletikosić, Nemanja Mirosavljev…

 

Tu je i jedna nadiruća generacija, u kojoj su Zorana Arunović, Brankica Zarić, Milenko Sebić, Jelena Živković, sestre Bojana i Katarina Biserčić… Sve je to dovoljan razlog da kažemo da se u našem Savezu dobro i organizovano radi. Ali, najveći problem je kao i uvek novac – zaključila je Jasna Šekarić.

 

Što pre do nove vize

 

NAJVAŽNIJI: Jasna sa Lukom i Leom

Preokupacije u ovoj sezoni?
– Pre takmičarskih rezultata najvažnije mi je da mi deca, kćerka Lea (11 godina) i sin Luka (7), budu zdrava, a ja ću se pobrinuti da već i na Evropskom prvenstvu budem među najboljima.

 

 

Naravno, na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj ili Svetskom kupu u Beogradu veoma je bitno da budem među četiri najbolje i da ispunim olimpijsku normu za odlazak u London 2012. Strelci će sigurno imati od 10 do 12 takmičara na tim Igrama, što kazuje koliko smo jaki kao pojedinačan sport – ističe Jasna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here