EPA/Malton Dibra

Politički komentator Boško Jakšić izjavio je danas da bi stvaranje “velike Albanije” izazvalo tektonske poremećaje na Balkanu, uključujući i oružane sukobe.

Jakšić je kazao da neće doći do formiranja “velike Albanije”, jer bi to podrazumevalo i stvaranje “velike Srbije”.

– Aljbin Kurti je jedan od lučonoša ideje o “velikoj Albaniji”. Međutim, Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti realizaciju koncepta “velike Albanije”, a pogotovo ne “velike Srbije”. Ukoliko bi došlo do rekonfiguracije regiona, postojanje “velike Albanije” bi podrazumevalo i postojanje “velike Srbije” – ocenio je Jakšić.

Prema njegovim rečima, za Zapad bi “velika Srbija” bila veća opasnost od “velike Albanije”.

– Ukoliko bi Albanci proglasili “veliku Albaniju”, to bi izazvalo tektonske poremećaje na Balkanu, uključujući i oružane sukobe. Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Grčka morale bi da reaguju na ostvarivanje takvog plana s realnim izgledom izbijanja oružanih sukoba – naglasio je Jakšić.

Komentarišući aktivnosti i pozive kosovskog premijera Aljbina Kurtija na stvaranje “velike Albanije”, Jakšić je kazao da Kurti “iskreno” to želi, ali da te želje “nisu ostvarive”.

– Promovisanje “velike Albanije” Kurti koristi za unutrašnjo-političke svrhe, pre svega za jačanje sopstvenog rejtinga. Njegova ambicija je da Kosovo bude Pijemont nove albanske države, ali to je isto kao kada je Aleksandar Vulin govorio o stvaranju “srpskog sveta”. Igranje s nacionalizmom je uvek opasno, ali je nerealno. Niti će se stvarati “srpski svet” niti “velika Albanija” – zaključio je Jakšić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 11. avgusta boravio u Tetovu i Skoplju gde je dočekan sa albanskom ikonografijom, zastavama i drugim albanskim nacionalnim simbolima.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je sankcionisanje čelnika opština Čair i Tetovo zbog, kako je rekao, “nacionalističkih provokacija koje sugerišu šovinističke ideje velikih država tokom posete premijera Kosova Tetovu i predgrađu Skoplja”.

2 COMMENTS

  1. О чему причате, то није истина, албански лоби у америци је активан још од 50 тих година прошлог вијека и американци су војску албанцима на КиМ створили, то је забрањено по Р1244УН , даље ту је и Кумановски мир који није дозволио албанску војску на теририторији државе Србије .
    И ПОРЕД ТОГА американци УРАДИШЕ СВЕ ЗА албанце на КиМ,
    ЗАПАЊУЈЕ МЕ НАИВНОСТ СРПСКЕ ЕЛИТЕ И ПОЛИТИЧАРА
    американци су ту због својих ИНТЕРЕСА, РУДНИЦИ, ВОДА ИТД
    ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ТО ЖЕЛЕ американци ДА УЗМУ ЗА СЕБЕ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here