Vladislav Jovanović

Nakon 24 godine od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN realizovane su samo njene odredbe koje odgovaraju albanskoj strani, dok je Srbija ostala uskraćena za svoja prava iz tog dokumenta, izjavio je za Kosovo onlajn diplomata Vladislav Jovanović.

Jovanović je dodao da su zapadne sile svojim podržavanjem proglašenja kosovske nazavisnosti i nizom drugih postupaka nastojale da se Rezolucija 1244 skloni, bez njenog formalnog uklanjanja.

– Odredbe koje odgovaraju albanskoj strani sprovođene su po hitnom postupku, kao što je dozvoljen ulazak na Kosovo jedinicama OVK koje su bile u susednim zemljama, čak i pre dolaska Kfora, što je bio uzrok brojnih zločina nad Srbima. Dozvoljen je i povratak albanskim izbeglicama iz Makedonije, Srbije i Albanije, dok se istovremeno Srbi i Romi ni do danas nisu vratili, jer obaveza Kfora iz Rezolucije da osigura bezbednost svima nije realizovana. Čak je nemali broj od ta dva odsto Srba koji su se vratili morao ponovo da pobegne zbog pritisaka, što znači da je prva po važnosti odredba Rezolucije narušena –  naglasio je Jovanović.

Jovanović je istakao i da su specijalni predstavnici generalnog sekretara UN na Kosovu, počev od Bernara Kušnera, “po nalogu Amerike radili u suprotnosti sa svojim mandatom brige o sprovođenju Rezolucije 1244”.

– Američki ambasador u UN Ričard Holbruk rekao je telefonom Kušneru da ne treba da se pridržava Rezolucije, nego da radi po svome, odnosno po dogovoru s njim, a dogovor je bio da on što je moguće brže oslobodi Kosovo od svih oblika državnog i pravnog prisustva Srbije, što je Kušner radio vrlo brzo i energično – podsetio je Jovanović.

On je dodao da je izbegnuta i obaveza povratka do 1.000 pripadnika srpske vojske, policije i carine na Kosovo, tako što je odluka o tome prepuštena komandantu Kfora.

– Drugim rečima, ono što je obavezujuće u Rezoluciji prešlo je na neki način u ruke komandanta Kfora, koji je dobio diskrecionu vlast kada će i da li će uopšte to da bude ostvareno – rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je i “priznanje nelegelno proglašene nezavisnosti Kosova”, čiji je pokrovitelj Zapad, jedan od dokaza da se Rezolucija 1244 zanemaruje i sklanja u stranu.

– Tako da je praktičan stav Zapadnih sila da se Rezolucija sama skloni, bez formanog uklanjanja, da se jednostavno stornira novim događajima koji predstavljaju pritisak na Srbiju, da ona prihvati faktičko stanje koje su oni naknadno proizveli na Kosovu i Metohiji, pomažući da se proglasi nezavisnost Kosova i sada treba Srbija da to prihvati i da omogući ulazak jedne takve kvazitvorevine u UN – rekao je Jovanović.

Dodao je i da je to nemoguće bez pristanka Srbije, ali i Rusije i Kine kao stalnih članica SB UN, koje na tako nešto neće pristati.

Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN usvojena je na današnji dan pre 24 godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here