Tanjug
Aleksandar Jovičić

Aleksandar Jovičić, funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik beogradske opštine Palilula, uhapšen je zajedno sa sedmoro saradnika zbog sumnje da su od nelegalnih investitora uzimali novac da ih zaštite od inspekcija i rušenja njihovih “divljih” objekata. Jovičić je, kako se sumnja, na taj način nelegalno pribavio nepunih 29 miliona dinara (246.808,5 evra), a spekuliše se i da je u njegovom stanu pronađeno 350.000 evra, što u MUP-u, kako su rekli, nisu mogli da potvrde.

Tužilaštvo i MUP akciju hapšenja Jovičića i ekipe pripremali su mesecima i pratili ih kako bi obezbedili dokaze da potkrepe indicije o bezakonju, kojim je rukovodio predsednik opštine Palilula, uz saučesništvo D. V, odgovornog lica za inspekcijske poslove, kao i šestoro građevinskih inspektora.

Jovičić i D. V. sumnjiče se za krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu. Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja uhapšeno je petoro građevinskih inspektora, od kojih se dvoje terete i za falsifikovanje službene isprave.

Praktično, Jovičić se tereti da je na šefa za inspekcijske poslove uticao da kod svojih podređenih isposluje da se investitorima na teritoriji opštine Palilula omogući izgradnja objekata bez građevinske dozvole, i to u periodu od jula 2016. do novembra 2018. godine. Građevinski inspektori su, kako se sumnja, ne samo žmurili na “divlju gradnju”, već su vlasnicima nelegalnih objekata omogućili zaštitu od rušenja. Ni tu se nisu zaustavili, već su u zapisnike i rešenja koje je donela građevinska inspekcija unosili neistinite podatke o objektima i prosleđivali ih na ozakonjenje koje nije bilo u skladu sa aktuelnim propisima i zakonskim odredbama.

Nakon hapšenja Jovičića pretreseni su njegova kancelarija i stan. Njemu i saradnicima određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova, a u petak je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U politici od 21. godine

Uhapšeni Aleksandar Jovičić u politiku je ušao 2008. u svojoj 21. godini. Tada je pristupio Srpskoj naprednoj stranci, u kojoj je bio predsednik omladine, potpredsednik Izvršnog odbora, kao i šef odborničke grupe u Skupštini Grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2014. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Posle izbora 2016. izabran je za predsednika opštine Palilula. Drugi mandat na toj funkciji dobio je u septembru prošle godine. Po zanimanju je diplomirani ekonomista, a pre političkog angažmana radio je u kompaniji Gorenje.