Kad Srbi slave svi uživaju

0

Na prozivci oko 70 onih koji su došli da dočekaju 2015. Izbor im je pao na mestašce Doil la Bare, nedaleko od Viltanuza. Oko stolova načičkani zemljaci, posle ponoći pridružili im se i pripadnici drugih naroda.

Priredba u ponoć

U ponoć i mala priredba. David se obukao u žensku odeću, Suzana glumi mladoženju. Krenuše među slavljenike, mladoženja nosi korpu i deli bombone, a u stvari potura je pod nos okupljenih ili, bolje reći, u blizinu novčanika, očekujući neku paricu. Zamka uspešna, korpa se punila novčanicama, a smeh razlegao.

– Veselili smo se svi zajedno. Nama srce kao okean, pa ko je god navratio, mi raširili ruke i poručili: "Dobro došli" – otkriva Slađana u ulozi glavne organizatorke.

Većina prisutnih su članovi Svesrpske zajednice Francuske koja se u ovoj noći raspršila na tri mesta. Ova Slađanina grupa super se provela. Najmlađa među njima bila je Florans (7), a najstarijeg nisu imenovali.

Muzika podeljena u dva bloka: ili uživo u izvedbi violiniste Milana, harmonikaša Saše i gitariste Gojka ili di-džej Filipa koji ima osećaj za pravi trenutak, pa se, eto, dosetio, da tačno u ponoć putem moćnog razglasa, pusti srpske trubače.

"Opšta uživancija", tako su komentarisali prisutni.

Naravno da se bogovski i kraljevski jelo i pilo, kolo se plelo, grlo poderalo od pevanja, a Slađana ponavlja:

– Ovakvo veselje bih poželela svakome. Svi smo jedno društvo, svi jedna porodica!

Ono što se posebno dopalo je da su mladi (na čelu im lepa Aleksandra) i stari imali razumevanja jedni za druge.

Dođe ponoć. Svetla se ugasiše, svako ljubi najmilijeg, pa se dohvatio i susednog, ispade tuđe slađe od svog.

Veterani vezli "Moravac"

Za jednim stolom veterani KUD-a Prijateljstvo. Traju, eto, godinama. U penzionerskom su dobu, pa dokazuju da su im folklorna druženja produžila mladost i ističu to kao recept za dugovečnost.
Do četiri ujutro su noge bile verne "Moravcu", neki su štiklice odbacili, a mnogima bi težak svaki deo odeće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here