Kako dugovi u švajcarcima utiču na zdravlje?

0

bloodpressuresolution.com
Dužnici u francima su emotivno, psihološki i zdravstveno uništeni
 

Svojim istraživanjem "Stambeni kredit s valutnom klauzulom u švajcarskom franku – uticaj na zdravlje klijenata banaka u Hrvatskoj", Ivanković je utvrdila da se problemi sa otplatom kredita dovode u vezu sa porastom broja malignih, autoimunih i psihičkih bolesti.

Brankica Ivanković sprovela je anketu među 1.037 dužnika u francima, mahom članova udruženja, od kojih većina ima između 30 i 39 godina, a polovina ih je visokoobrazovana.

Čak 39 odsto ispitanika ima probleme s ubrzanim radom srca, svaki četvrti oseća "probadanja", a 18,7 odsto oseća ima tup bol u predelu srca. Skoro polovina ispitanika ima glavobolje, a mnogi pate od drhtanja ruku, gorušice, želudačnih tegoba i mučnina.

Čak 90 odsto anketiranih reklo je da se oseća ugroženo, dok ih 60 odsto veruje da situaciju s frankom neće preživeti. Svaki osmi ispitanik u protekle dve godine je pomislio na samoubistvo. Izgubili su prijatelje, a ne funkcionišu kako treba ni u porodicii. Sve više konzumiraju alkohol i cigarete. Mnogi gladuju.

– Kod mnogih je zdravlje nepovratno narušeno i oni se ne bi oporavili čak ni da im banka sada ukine obavezu vraćanja kredita – kaže Ivanković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here