Pexels

Ako ste ikada preskočili obrok, a to se dešava čak i onima koji vode računa da uvek doručkuju, ručaju i večeraju, verovatno ste se zapitali šta bi se desilo sa vašim organizmom ako bi vam to postalo navika.

Što se tiče redovnog preskakanja obroka, istraživači još uvek prikupljaju dokaze o potencijalnim dugoročnim efektima na težinu i zdravstvena stanja kao što su bolesti srca i dijabetes. Ali koji su kratkoročni efekti na vaše telo kada preskočite obroke?

Smanjuje se nivo šećera u krvi i energije u telu

Redovni obroci tokom dana sprečavaju pad energije u istom periodu i održavaju vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, vašem telu počinju da nedostaju trenutne zalihe glukoze, glavnog goriva za mozak.

Nizak nivo šećera u krvi može da iscrpi energiju, čineći da se osećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze takođe može da oteža koncentraciju. Drugi simptomi niskog nivoa šećera u krvi mogu da budu drhtanje, znojenje i razdražljivost.

Osećaj velike gladi i prejedanje

Kada ne jedete dovoljno često, možete se osećati potpuno preplavljenim potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada telo nema dovoljno energije.

Ovaj osećaj takođe nije dobar za produktivnost na poslu, druženja sa prijateljima i opšte zadovoljstvo u životu. Ako ostanete bez hrane duže vreme, vaše preferencije u hrani se takođe menjaju kada postanete veoma gladni.

Gladni ljudi često imaju tendenciju da jedu ugljene hidrate i slatkiše jer im to podiže nivo šećera u krvi i brzo popravlja trenutno raspoloženje. Problem je u tome što ovo traje samo kratko vreme osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljenih hidrata, da biste ublažili porast glukoze. Iz toga sledi da ćete uskoro ponovo biti gladni.

Ako ste previše gladni, veća je verovatnoća da ćete se prejedati kako biste nadoknadili nedostatak hrane koju ste propustili tokom dana. Prejedanje takođe može izazvati mučninu, zatvor, nadimanje i iscrpljenost.

Poteškoće u koncentraciji i slabije fizičke performanse

Nedostatak hrane se ogleda i u fizičkoj aktivnosti i vežbanju. Kada vežbate, teško vam je da se koncentrišete na ovu aktivnost ako ste gladni. Pored toga, ako ne jedete kako treba pre treninga, imaćete manje koristi od vežbanja nego što biste inače imali.

Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok posle treninga, jer telo ne može da obnovi nivoe glikogena (za koji su potrebni ugljeni hidrati) i mišića (koji zahtevaju proteine).

Ukratko, ako ste fizički veoma aktivni, ni u kom slučaju nije pametno preskakati previše obroka. Stručnjaci u suštini svima preporučuju da jedu bar na svakih nekoliko sati u toku dana, prenosi City magazine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here