Pexels

Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a prilikom pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.

Health.com upozorava da nedovoljno oprana hrana može dovesti do Ešerihije koli, salmonele i drugih infekcija. Takođe se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe.

Greške u pranju voća i povrća

Ovo su neke uobičajene greške u pranju hrane koje treba izbegavati:

Prilikom pranja koristite sapune ili deterdžente: uprkos temeljnom ispiranju, voće/povrće može da apsorbuje sapune ili deterdžente koji mogu da naškode telu. Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.

Koristite sirće tokom pranja: jeste li čuli da se povrće može oprati uz pomoć sirćeta? Ovo nije štetno, ali su stručnjaci pre mnogo godina otkrili da pranje sirćetom ima potpuno isti efekat kao i pranje vodom. Sa ove tačke gledišta, upotreba sirćeta je nepotrebna i besmislena, a sirće takođe može negativno da utiče na ukus hrane.

Povrće operete tek nakon što ga oljuštite: prilikom ljuštenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu/kori i na taj način se preneti na hranu koju ćete jesti. Zato je važno prvo dobro oprati hranu pre nego što je oljuštite.

Ne brišete hranu posle pranja: preporučuje se da nakon pranja osušite namirnice čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Ključno je da operete proizvode što je moguće temeljnije i temeljnije. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) preporučuje sledeće korake:

– Pre pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom,

– Prvo izrežite sva udubljenja i trule „izbočine“ sa voća/povrća,

– Nežno brišite namirnicu dok je držite pod hladnom tekućom vodom. Za namirnice sa tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća,

– Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom,

– Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa uklonite krajnje listove,

– Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljni, a da kasnije tokom same pripreme vodite računa i o pravilnoj higijeni.

1 COMMENT

  1. PESTICIDE/Mozda su to neki otrovi /Ako jesu sto sami sebi postavljate otrov na hranu.Ja licno moje voce ne perem ali zato ga i ne trujem.A vi trujte i perite,a onda Trazite Dr.Prof. Nestorovica,ni on vam nemoze vise pomoci

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here