Svima su nam dobro poznati oni dani kada najradije ignorišemo budilnik i okrećemo se na drugu stranu kreveta ili kada u kolima jednostavno brojimo razloge da se ne odvezemo u teretanu. Bez obzira na stepen utreniranosti, bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportista, ovakvi dani su prosto neizbežni. Pročitajte šest saveta kako da sebe motivišeta na trening i kada vam uopšte nije do toga.

1. Imajte na umu da je ovakvo stanje potpuno normalno
Potpuno je nerealno misliti kako će vas isti motiv i elan držati identično svaki dan doveka. Nivo motivacije je promenjiva kategorija i ima svoje uspone i padove. Oko toga ne treba gubiti razum, to je jednostavno tako. Hronični, odnosno veoma duži periodi pada motivacije, jesu zabrinjavajući i iziskuju detaljnije analize i savetovanje sa profesionalnim licima. Na intemetu je mnogo sajtova koji vam daju motivacione newslettere i podsetnike, pa ako ste online to obavezno iskoristite u svoju korist.

2. Družite se sa ljudima koji imaju fitnes cilj kao i vi
Stručnjaci tvrde da je naše ponašanje u stvari suma petoro prosečnih osoba sa kojima provodimo najviše vremena. Ako vam ta teorija zvuči logično, onda se osvrnite na ljude kojima ste okruženi i sagledajte da i oni na vas utiču pozitivno ili negativno. Bar kada se radi o treningu. U tom smislu partner, odnosno supružnik, ima največi uticaj nad vama bez obzira da li ste fizčki aktrvni ili ne. Ako ste već na pragu odustajanja, a vaš trening partner takođe podržava odustajanje, vrlo je verovatno da ćete lakše odustati.
Medutim, ako ste okruženi energičnijim osobama sa više entuzijazma i optimizma motivacija i istrajnost vam neće nedostajati kako u teretani tako i u drugim oblastima života. Ovo nemojte shvatiti kao savet o promeni životnog saputnika…

3. Postavite sebi dnevne i nedeljne zadatke
Dovoljno je veliki izazov naterati sebe na redovan odlazak u teretanu, a još je teže ako tamo odlazimo bez cilja. Postavite sebi mikro-ciljeve (željeni broj ponavljanja ka kome težite, dužinu pređenog puta na pokretnoj traci. napredak u mrtvom dizanju i sl.) tako da sebi stvorite jasnu sliku suštine samog treninga. Ostvarivanjem tih mikro-ciljeva povećavate nivo samopouzdanja što vas motrviše da se vratite i sutra.

4. Fokusirajte se na tehniku
Kako vreme odmiče od poćetka sedmce nakon nekoliko težih dana treninga sve je teže održati motivaciju odlaska u teretanu do kraja nedelje. Probajte da pred kraj nedelje, kako opada nivo motivacije, ne razmišljate o napornosti treninga, već razmišljajte o pravilnoj tehnici izvođenja vežbi koje tog dana treba da odradite. Uradite nekoliko laganih serija zagrevanja perfektno dobrom tehnikom. Čudne se stvari dešavaju kad krv malo prostruji telom, pored ostalog poveća se i nivo motivacije.

5. Naspavajte se
Biti umoran je generalno loša stvar. Mislim da se svi oko toga slažemo bez pogovora. Tada postajemo nervozni, iritantni i volja nam drastično opada. U današnje moderno i brzo vreme podložni smo verovanju da je spavanje precenjena kategorija, da je to za slabiće i sekaperse koji nemaju snage i da ćemo se kada umremo. To je totalno pogrešno razmišljanje.
San je neophodon iz mnogo razloga, a ono što je u našem slučaju važno je do se telo tokom sna nalazi u režimu oporavka od stresa kome smo izloženi tokom treninga. Kada smo učestolo premoreni dovodimo se u fazu u kojoj nastaju povrede i pretrenironost, a to se odražava na sve aspekte života. Spavajte redovno i kvalitetno i to radite bez ikokvog osećaja krivice ili griže savesti.

6. Imajte viziju kraja vaše radne nedelje
U momentu kada, okupani u sopstvenom znoju, uzimate gutljaj proteinskog šejka i osvrćete se na masakr koji je upravo završeni trening ostvario nad vašim telom, lice vam se ozari, svet je u savršenoj ravnoteži, a vi koračate pobedonosno iako vam noge blago drhte. Ove trenutke treba da vizuelizujete svaki put kada se premišljate oko toga da li da odete na trening ili ne. Setite se uvek koliko dobrih osećaja imate nakon treninga i ćuvajte tu sliku na posebnom mestu u glavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here