pixabay.com
Rusija

Najbolja godina u istoriji za ruske banke, dobit je porasla uprkos zapadnim sankcijama na ekonomiju.

O tome su u utorak novine Vedomosti pozivajući se na podatke centralne banke, prenosi Seebiz.

Prema izveštaju, kumulativna dobit bankarskog sektora u zemlji premašila je tri biliona rubalja (32,7 milijardi dolara) u 11 meseci 2023. Očekuje se da će banke do kraja godine ostvariti rekordnih 3,3 biliona rubalja.

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfolio zajmodavaca porastao je za više od 20% u razdoblju od januara do novembra, hipotekarni krediti za 30,3%, a potrošački zajmovi za 16%. Uz to, depoziti preduzeća porasli su za 15,3%, a depoziti stanovništva za 20,4%. Poređenja radi, u 2021., “referentnoj” godini za sektor, hipoteke i portfeljne kompanije rasle su sporije: za 26,4% odnosno 14,8%, dok su depoziti stanovništva porasli za samo 5,7%.

Stručnjaci primećuju da profiti banaka rastu usred opšteg oporavka ekonomije zemlje nakon oštrog pada pretrpljenog zbog zapadnih sankcija zbog Ukrajine prošle godine. Trendu su pridonele i relativno niske kamatne stope u prvoj polovini godine (na primer, 7,5% sredinom leta).

Uprkos nedavnom preokretu regulatora prema strožoj monetarnoj politici, koja je početkom ovog meseca pogurala ključnu stopu na 16%, stručnjaci primećuju da je neto kamatna marža bankarskog sektora ostala visoka na 4,8%. To je postignuto smanjenjem troškova finansiranja u odnosu na 2022. godinu kada su banke iznenada podigle kamate na depozite na 20%.

Značajan doprinos dobiti dala je i valutna revalorizacija, pri čemu su devizna aktiva i obveze u bilancama banaka u rubljama povećane u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, većina stručnjaka upozorava da će rezultati sledeće godine verovatno biti manje sjajni jer visoke kamatne stope opterećuju profite banaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here