Pixabay.com

Ako vam je lekar savetovao da poradite na snižavanju krvnog pritiska ili poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, možda ne znate odakle da počnete. Nije lako rešiti se navika koje praktikujemo godinama bez razmišljanja.

Ohrabrujuća vest je da 90 odsto srčanih bolesti može da se spreči ishranom i zdravim životnim stilom. Kardiolog dr Kaustubh Dabhadkar kaže da je ključ zdravog srca promišljeno i postupno uvođenje dugotrajnih promena.

– To je efikasnije od pokušaja da odjednom promenite ceo svoj jelovnik ili način života. Postoji jedna promena koja može da napravi veliku razliku i pozitivno utiče na zdravlje srca i uvek je prvu preporučujemo ljudima. Kuvajte više – rekao je kardiolog.

Doktor tvrdi da kuvanje ima toliki uticaj jer smanjuje količinu prerađene hrane koju obično jedemo. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, 70 odsto natrijuma koji se konzumira dolazi iz prerađene hrane ili obroka koje jedemo van kuće.

Ovo je ključno jer je ishrana bogata natrijumom direktno povezana sa visokim krvnim pritiskom i lošim kardiovaskularnim zdravljem.

Kada sami kuvate, možete da kontrolišete sve sastojke koji se koriste, ne samo so već i rafinisane ugljene hidrate, šećer i zasićene masnoće.

– Ishrana bogata kalorijama, posebno zasićenim mastima, transmastima i rafinisanim ugljenim hidratima, povećava nivo loših masnoća u telu i nivo insulina. To povećava i taloženje holesterola u arterijama, što dovodi do stvrdnjavanja u arterijama i stvaranja plaka u njima – objasnio je doktor.

Prema njegovom mišljenju, najgore namirnice za zdravlje srca su čips, sladoled i pića zaslađena šećerom.

Kada kuvate obroke kod kuće, usredsredite se na hranu koja je dobar izvor vlakana i nezasićenih masnoća i onu koja ima nizak glikemijski indeks. Osim navedenog, za zdravlje srca korisno je da vežbate, smanjite nivo stresa, dovoljno spavate i održavate društvene kontakte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here