Kina nudi Rusiji podvodni tunel kao vezu sa Krimom

0

Kina je predložila Rusiji da po dnu Kerčenskog moreuza između poluostrva Krim i Krasnodarske pokrajine izgradi tunel (umesto mosta)
 

Kinezi planiraju da grade podvodni tunel kojim će proći dve železničke šine, automobilska magistrala sa šest traka i kanal za snabdevanje strujom i gasom! Izgradnja infrastrukture luke i putnih čvorova takođe ulazi u kineski projekat. Rokovi za realizaciju ugovora nisu objavljeni, ali se zna da će se finansiranje vršiti preko Banke Kine.

 

Zamenik predsednika Saveta ministara Krima Evgenija Bavikina ističe da lokalne vlasti sada proučavaju ovaj projekat. Ova ponuda predstavlja alternativu izgradnji mosta preko Kerčenskog moreuza koji se trenutno razmatra.

 

U skladu sa nalogom predsednika Rusije Vladimira Putina, Krim i Krasnodarska pokrajina treba da budu spojeni do 2018. godine. Prvo je planirano da se za izgradnju mosta iz federalnog budžeta izdvoji oko 280 milijardi rubalja (osam milijardi dolara), ali je kasnije doneta odluka da se ova suma prepolovi.

 

Uspeh ponude kineske kompanije o izgradnji tunela u mnogome zavisi od njene cene – navode građevinari.

 

Istovremeno, ruska kompanija "Avtodor" smatra da ne treba prihvatiti izgradnju tunela, već mosta. Kao prvo, tunel ima manju seizmičku stabilnost i mnogo teže je osigurati bezbednost ljudi u slučaju prirodnih kataklizmi. Osim toga, po ocenama stručnjaka, izgradnja tunela može trajati najmanje pet odina, a prelaz treba da bude gotov već za četiri godine.

 

S druge strane, zamenik predsednika Saveta ministara Krima Evgenija Bavikina ističe da je kineski projekat već 90 odsto gotov.

 

Kina se svojevremeno uzdržala od glasanja za rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Krimu. Dakle, nije se moglo precizno govoriti o odnosu Pekinga prema pripajanju Krima.

Međutim, spremnost kineskih kompanija da učestvuju u izgradnji tunela neki analitičari ocenjuju kao indikator identičnih stavova sa Rusijom po tom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here