EPA/Wu Hong

Samo što se učinilo da se situacija na relaciji Kanbera – Peking smiruje, podigla se nova diplomatska tenzija između Australije i Kine. Naime, kineski ambasador u Kanberi Sjao Ćan oštro se obratio australijskim političarima, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, zbog poseta Tajvanu.

Ambasador Ćan se najpre obrušio na političare koji su ove sedmice posetili Tajvan, rekavši da „australijski parlamentarci manipulišu secesionističke snage“ unutar ove samoupravne teritorije, koju Peking smatra svojom provincijom.

Dvojica federalnih poslanika, laburista Džoš Vilson i liberal Pol Flečer, boravili su od ponedeljka u četvorodnevnoj poseti Tajvanu, kako je navedeno – „radi unapređenja saradnje“. Oni su se tom prilikom sastali sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-Ven. Vilson, koji je član Parlamentarnog komiteta za obaveštajne i bezbednosne poslove, rekao je predsednici Cai da ta međustranačka grupa želi da Australija ima „još jači“ trgovinski odnos sa njenom državom u budućnosti.

Burnom reagovanju kineske strane doprinela je i najava velike posete Tajvanu, u kojoj će učestvovati čak deset poslanika, među kojima i bivši premijer Australije Skot Morison. Očekuje se da će tom prilikom bivši premijer održati govor koji će biti veoma kritičan prema Kini.

Govoreći u Sidneju, kineski ambasador upozorio je australijske parlamentarce da dobro razmisle pre nego što otputuju na Tajvan. Ovo ostrvo je veliki kamen spoticanja u međunarodnim odnosima Kine, pogotovo sa SAD.

– Oni su političke ličnosti i imaju politički značaj. Kada posete Tajvan, koji je kineska provincija, njihov dolazak će takođe imati politički značaj. To bi mogle lako da iskoriste političke snage na Tajvanu za njihov pokret za nezavisnost ili za sukcesiju, a ja ne želim da se to dogodi – istakao je Sjao Ćan.

On je upozorio australijske političare da je veoma važno da poštuju činjenicu da je Tajvan deo Kine.

– Oni moraju da poštuju posvećenost australijske vlade politici jedne Kine i moraju da poštuju osećanja 1,4 milijarde Kineza – istakao je ambasador, naglasivši da očekuje da će se političari „držati politike Jedne Kine i rečima i delima“ i da će se „uzdržati od angažovanja sa Tajvanom“.

Poslednjih meseci, kineska vojska je intenzivirala svoju kampanju vojnog zastrašivanja Tajvana, upravljajući stotinama ratnih aviona i raspoređujući pomorske brodove prema ostrvu.

Prema politici „jedne Kine“, koju je formalno usvojila, australijska vlada ne priznaje Tajvan kao suverenu zemlju, ali održava neformalne političke veze – kao i duboke trgovinske veze – sa ovim ostrvom na kojem živi 23 miliona ljudi.

ČENDLER: “Ništa neobično”

Među parlamentarcima koji će u oktobru posetiti Tajvan je i Kler Čendler, predstavnica Koalicije za pitanja spoljnih poslova. Senatorka je u izjavi za ABC rekla da je poseta samo „nastavak višegodišnjih  parlamentarnih poseta“ i da u tome ne vidi ništa pogrešno.

–  Australijske parlamentarne delegacije posećuju Tajvan već dugi niz godina, kao što redovno posećuju i mnoge druge destinacije. Tajvan je jedna od naših najvećih izvoznih destinacija i postoji duga istorija poseta, tako da nema ničeg neobičnog ili neuobičajenog u vezi s odlaskom ove delegacije – rekla je Čendler.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here