Kineski pilot uplašio Amere

0

Foto: Ilustracija
 

Sekretar za štampu Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi rekao je da je Vašington protestovao kod kineske vojske kroz diplomatske kanale, rekavši da postupak dotičnog pilota "nije bio bezbedan i da je bio neprofesionalan".

 

Ben Rouds, zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost,
nazvao je presretanje "provokacijom koja duboko zabrinjava" i ukazao da bi ovaj postupak mogao negativno da utiče na nastojanja da se unaprede kinesko-američki vojni odnosi.

 

Kirbi je rekao da je manevar kineskog pilota od 19. avgusta bio rizičan po bezbednost letelice američkog izviđačkog aviona, i da "nije bio u skladu sa međunarodnim običajnim pravom". Prema njegovim rečima, ovaj događaj komplikuje napore da se unaprede često zategnuti odnosi dveju armija.

 

Kirbi je rekao da je kineski lovac nekoliko puta prošao veoma blizu američke letelice P-8 posejdon, i da joj je u jednom trenutku prišao na nekoliko desetina metara.

 

Prilikom jednog manevra, kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan, budući da je pokazao svoj trbuh, kazao je Kirbi. Incident se dogodio na oko 220 kilometara od kineskog ostrva Hainan. Letelice P-8 posejdon napravljene su za izviđanje i špijunažu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here