Kinezi povezuju Srbiju i Crnu Goru

0

Uskoro i na Pešteru: Kinseki radnici na gradilištu beogradskog mosta

 

Auto-put Bar-Boljare najsloženiji je građevinski projekat u istoriji Crne Gore, ukupna dužina puta od Bara do Boljara je 169 kilometara, a prioritetna i najteža deonica na kojoj će se najpre i najviše raditi je Smokovac-Mateševo (da se izbegne kanjon Platije), dužine 41 kilometar, od čega će 17 kilometara biti tuneli, tri kilometra mostovi i dva kilometra vijadukti. Radovi su povereni kineskim ČČ i CRBC koje imaju obavezu da 30 odsto poslova ustupe domaćim građevinarima. Pripremni radovi trebalo bi da počnu odmah, a u špicevima će biti angažovano i po 4.000 radnika. Zasad se ne navodi tačan datum završetka ovog za Crnu Goru i Srbiju "posla veka".

Trasa Koridora 11 koji se kroz Srbiju uveliko gradi i za godinu-dve trebalo bi da stigne do Preljine, a potom i do Požege "nastavlja" dalje preko Ivanjice i Duge Poljane do Boljara na Pešteru gde će se sresti sa crnogorskim delom auto-puta. Trasa kroz Srbiju ukupno će biti dugačka 257 kilometara, kad sve bude završeno od Beograda do Podgorice će se stizati za oko četiri sata vožnje, a od Beograda (Dunava) do Bara (Jadrana) za manje od pet sati.

U Boljarima je nekada živelo oko 70 domaćinstava, a danas je ostalo još samo pet-šest staraca i male su šanse da će neko od njih doživeti da dočeka spajanje crnogorskog i srpskog dela Koridora 11.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here