Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

U Srbiji je epidemiološka situacija, što se tiče virusa korona, stabilna, ali je još nesigurna, kaže epidemiolog i zamenica direktora Instituta Batut prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na konferenciji za medije Kriznog štaba navela da se u evropskim zemljama u prethodne dve nedelje beleže rekordni brojevi kada su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi i da je to najveći broj zaraženih od početka pandemije.

– U većini zemalja u Evropi i gotovo svim zemljama u okruženju se registruje rastući trend kada je u pitanju učestalost ovog obolenja, tako da je zaključak da se oko nas nalaze mnogobrojna žarišta, sa intenzivnom transmisijom virusa – navela je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da epidemiološka situacija u Srbiji može brzo da se promeni i da moraju da se primenjuju i dalje epidemiološke mere, jer sve “zavisi od nas”.

Kao dobar primer discipline stanovništva navela je Kinu, koja beleži odlične rezultate zahvaljujući preventivnim merama i već četiri meseca nemaju smrtne ishode i mesec dana nema lokalne transmisije virusa.

Pojašnjava da je u zemljama u okruženju, gde je veliki broj srpski turista na letovanju, veća verovatnoća da dođe do infekcija virusom nego u našoj zemlji.

– U prethodne dve nedelje kumulativna incidencija, verovatnoća obolevanja u Crnoj Gori je 282 na 100.000, što je svrstava na treće mesto u Evropi kada je u pitanju rizik obolevanja. U BiH je ovaj rizik 94 na 100.000, Hrvatska 84 na 100.000. U našoj zemlji je ispod 15 na 100.000 stanovnika – navela je Kisić Tepavčević.

Apelovala je na sve građane da se ulože maksimalni napori da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i virus održimo pod kontrolom, jer ide sezona respiratornih infekcija.

– Zaključak je da nikako ne sme da nas zavara povoljnija epidemiološka situacija u našoj zemlji. Ona je rezultat preventivnih mera. Najveći broj naših građana se ponaša odgovorno i savesno – naglasila je Kisić.

Pohvalila je disciplinu najmlađih koji su pre dve nedelje pošli u školu, što se odrazilo na povoljnu epidemiološku situaciju u školskoj sredini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here