Knjiga sva vrata otvara

0

ZADOVOLJNI POSETOM: Saradnja značajna za srpsku zajednicu u Salcburgu

 

 

Nedavno su u ovoj kulturnoj ustanovi boravili članovi našeg udruženja "Stevan Sinđelić" što je bio početak ovog odlično zamišljenog projekta.

Obrazovanje najmlađih

Osim predstavnika našeg konzulata i kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu bilblioteku su posetili između ostalog, magistar Dajva Dering nadležna za pitanja integracije u Mocartovom gradu.

 

Bio je tu i Mladen Krndić, naš zemljak koji presedava sekcijom za integraciju Socijalisitčke partije Austrije (SP) u Salcburgu. Oni su istakli da je saradnja srpske zajednice sa gradskom bibliotekom i kulturnim ustanovama u gradu na reci Salcah od neprocenjivog značaja za obrazovanje naše dece.

Gostovanje je obuhvatilo upoznavanje sa mogućnostima i kapacitetima jedne od najmodernijih ustanova obrazovnog tipa u Evropi, kao i obuku dece u korišćenju elektronskog čitanja knjiga i sadržajima koje nudi ova ustanova.

 

Na veoma zanimljiv i interesantan način predstavnici biblioteke, na čelu sa doktorom Helmutom Vindingerom, inače vodećim čovekom ove ustanove, zainteresovali su decu različitih uzrasta za knjige, ukazavši im na značaj edukacije za mladog čoveka i važnost upoznavanja maternjeg jezika.

Doktor Vindinger se zahvalio svim prisutnima na poseti i naglasio da mu je veoma drago zbog dolaska srpske dece i njihovih roditelja u velikom broju. On je izrazio nadu da će se saradnja sa srpskim udruženjima i klubovima nastaviti i da je ova poseta biblioteci baza za dalju uspešnu i raznovrsnu uzajamnu saradnju.

Naš konzul Jelica Dimitrijević upoznala je Vindingera da će biblioteka "Vuk Stefanović Karadžić" iz Kragujevca ovih dana pokloniti jednu zbirku dečjih knjiga gradskoj biblioteci, kao i nekoliko primeraka časopisa "Korak". Takođe, predstavnici biblioteke u Kragujevcu najavili su da bi vrlo rado došli u Salcburg i upoznali se sa kapacitetima jedne moderne biblioteke.

Izdanja na ćirilici

Direktor biblioteke doktor Vindinger rekao je da je veliki nedostatak to što deca kao ni odrasli nemaju priliku da čitaju sadržaje na svom maternjem jeziku. Istakao je da biblioteka u Salcbugu planira otvaranje odeljenja za čitaoce na srpskom jeziku, gde će im biti na raspolaganju knjige najviše na
ćirilici, što je veoma važno za mlade genaracije.

– Bilo bi lepo pokrenuti akciju da biblioteka u Salcburgu redovno dobija neki od časopisa za decu iz Srbije, obrazovnog karaktera. Možda i neki nedeljni list iz Srbije, kako bi zainteresovani mogli da na ćiriličnom pismu čitaju tematske sadržaje o kojima se piše u Srbiji – naglasio je direktor biblioteke.

U velikom hodniku biblioteke posle završetka zvaničnog dela posete članovi folklorne sekcije kulturno-sportske zajednice Srba iz Mocartovog grada obučeni u narodne nošnje, izveli su sadržajan kulturno-umetnički program.

 

U interesantnom nastupu predstavili su se budući mladi umetnici na violinama i gitarama, izvodeći tradicionalnu austrijsku i srpsku muziku, kao i dečje pesme. Ženska vokalna grupa oduševila je prisutne izvođenjem starih srpskih pesama.

 

Na kraju je folklorna grupa odigrala nekoliko igara iz različitih krajeva Srbije, što je ostavilo izuzetan utisak na sve prisutne i pokazalo bogatstvo i raznovrsnost srpskog kulturnog stvaralaštva i tradicije.

 

Kolce obavezno: Igrom oduševili Austrijance

Na kraju posete izražena je obostrana nada u dalju zajedničku saradnju klubova i udruženja sa bibliotekom grada Salcburga. U ime kancelarije za integraciju grada Salcburga magistar Dejva Dering se zahvalila na pozivu i naglasila da je saradnja veoma važna karika u procesu integracije.

 

Uspostavljenje pre svega čvrste baze u maternjem jeziku i njegovo savlađivanje otvara mogućnost za dalje usavršavanje i obrazovanje na drugim jezicima. Ona je naglasila da se nada da će se realizovati neki od zajedničkih projekata vezanih za integracije odnosno dvojezični čitalački čas i da je baš biblioteka najbolje mesto za ostvarenje tog projekta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here