Ko tebe kamenom, ti njega isto

0

Milka Ljubičić
 

Jer, kad se pastiri ogreše o deset Božjih zapovedi, s kojim pravom će tražiti smernost od pastve? A ogrešili su se i te kako i pitanje je da li će biti dovoljno svete vode kojom bi eventualno mogli da speru svu prljavštinu koja ovih dana izlazi iz njihovih bogatih odaja.
 

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene.
I te kako se klanjaju drugim bogovima – božanstvima zlata, srebra, mermera… bogovima sveopšte raskoši. U sveopštem siromaštvu.
 

2. Ne pravi sebi idola, niti kakva lika, nemoj im se klanjati, niti im služiti.
A ono pun spisak idola, članova ovih i onih mafija i klanova, tajkuna i političara raznih fela, sve sam tranzicijski krem… Što im se ne bi klanjali, što im ne bi služili, što im ne bi olakšali pranje novca, što bi ih puštali da se muče po raznim ostrvima, kad sve to lepo mogu da obave pod svodom božjim? Za sitni honorar – "mečku", "bembaru", lađu, aviončić…
 

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga.
A ko će to da im udara recke – da l’ ga prizivaju uzalud il’ imaju neko pokriće? Bog je milostiv, kažu, svima će oprostiti. Pa i onima koji od novčanih naknada za krštenja, venčanja, slave, sahrane… (gde su im fiskalni računi) sagradiše onolike vavilonske kule.
 

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome.
Obrnuše i ovu zapoved, šest dana se komodaju u svilenim posteljama, belim dvorcima, crnim džipovima, plavim bazenima… Sedmi dan nešto i odrade – tek da ne bi zakržljali. I prekrste se, nekoliko puta, za svaki slučaj.
 

5. Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
Da su ih poštovali, zar bi sada žmurali na onoliki jad i bedu stada svoga, nemajući vremena za reči utehe, za savet, za samilost… Zar bi pesnicama razmenjivali argumente, celivajući krst pre aperkata sabratu drugačijeg mišljenja?
 

6. Ne ubij.
Odavno su već ubili nadu svima koji paleći u hramovima sveće (spravljene od uvoznog voska) živima i mrtvima, veruju da će tako naći mir sa drugima i samima sobom.
 

7. Ne čini preljube.
Ako su se ogrešili o prethodnih šest, da li verujete da poštuju ovu zapoved?
 

8. Ne kradi.
Ako ne kradu, čemu onda zapisnici, izveštaji, upozorenja, čemu istrage, krivične prijave… Čemu izlasci pred ovozemaljske sudije? Da li je to Vrhovni Sudija digao ruke i od njih i od nas?
 

9. Ne svedoči lažno na bližnjega svoga.
O ovome bi mogao da se napiše i esej. Ali, ne treba. Dovoljno je, u nedostaku vere u Boga, stati i pred obično ogledalo. Možda pomogne!
Ako ne pomogne, teško nama. Jer, kako ćemo onda vratiti hleb, izbačen odavno iz stare poslovice o bacanju kamena na bližnjeg svog?
 

10. Ne poželi ništa što je tuđe.
Vidi komentar ispod 8. zapovedi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here