Pexels

Na noktima nogu se mogu pojaviti znaci koji ukazuju na povišen nivo holesterola u organizmu, objavilo je britansko izdanje lista „San“.

Važno je da se na vreme primete takve promene s obzirom da holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, uključujući infarkt i moždani udar koji su među prvim uzročnicima smrtnosti na Zemlji.

U britanskom Dobrotvornom fondu za istraživanja kardiovaskularnih bolesti su naveli da o visokom nivou holesterola mogu da ukažu lomljivi nokti na nogama ili nokti koji sporo rastu.

Eksperti tvrde da ti simptomi mogu nastati zbog promenama u ishrani ili usled nedostatka kalcijuma. U slučaju da se ovi simptomi pojave bez nekih promena u načinu života, onda je neophodno obratiti se lekaru.

Ponekad ljudi i ne znaju da imaju povećan holesterol dok se ne dogodi infarkt ili moždani udar. To je razlog što holesterol zovu „tihim ubicom“.

Visok nivo holesterola mogu izazvati takozvane bolesti perifernih arterija u kojima se nagomilavaju masne naslage koje blokiraju arterije. To može izazvati neke pojave na noktima nogu zbog ograničenog protoka krvi na stopalima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here