pixabay.com

Kućne mačke su poznate po nezavisnosti, ali kada je hrana u pitanju, potrebna im je naša pomoć.

Svi vlasnici kućnih ljubimaca ponekad imaju hitne slučajeve zbog kojih moraju da odu iz kuće. Poznavanje odgovora na pitanje “koliko dugo mačka može da izdrži bez hrane” je od suštinskog značaja za održavanje macinog zdravlja.

Nažalost, kućne mačke ne mogu dugo da prežive same bez hrane i vode. Njima su potrebni redovni obroci kako bi ostale zdrave. One su mesojedi, što znači da su im potrebni proteini na bazi mesa. Bez adekvatne ishrane, mačje telo će početi da razlaže sopstvene rezerve mišića i masti za energiju, što može dovesti do oštećenja organa, slabosti i na kraju uginuća.

Uopšteno govoreći, mačke mogu da prežive do dve nedjelje bez hrane, ali će već posle prvih nekoliko dana imati zdravstvene probleme. Osim gubitka težine, izvesno je otkazivanje bubrega i jetre, problemi sa digestivnim sistemom i još mnogo toga.

Zbog toga je potrebno da imate osobu koja će povremeno proveravati vašeg ljubimca dok ste odsutni. Mačka mora imati dovoljno vode za piće u svakom trenutku. Obavezno joj ostavite suvu ili vlažnu hranu u konzervi u slučaju da ogladni između poseta.

Razmislite o dodavanju visokokaloričnih poslastica poput vode od tunjevine ili lososovog ulja u njene dnevne obroke. Ovi dodaci sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za dobro zdravlje mačke.

Ako maca dobija neku terapiju, pobrinite se da lekove dobija po redovnom rasporedu.

Kad planirate da ostavite mačku samu na par dana, unapred pripremite zalihe da se osoba koja mačku bude posećivala ne bi izlagala dodatnim obavezama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here