pixabay.com

Jaja su brz i praktičan izvor proteina, vitamina i hranljivih materija, ali da li treba da jedemo jaja svaki dan? 

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog holesterola i srčanih bolesti.

Poslednjih godina, studije poput one u časopisu “Nutrients” iz 2018. sugerisale su da su jaja dobila lošu reputaciju koju nisu zaslužila.

Nešto od toga bilo je rezultat kolektivne nesvesnosti da postoje dobar holesterol i „loš“ holesterol, a deo toga je bio da su jaja glavni krivac.

Blog klinike Mejo, na primer, kaže o vezi između jaja i srčanih bolesti da bi prerađeno meso sa visokim sadržajem masti i natrijuma koje često ide uz jaja „moglo da učini više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja“.

A da ne pominjemo to da „način na koji se jaja i druga hrana kuvaju – posebno ako su pržena u ulju ili puteru – takođe utiče“, piše na blogu.

Koliko su zdrava jaja?

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale da pojedinac ne treba da jede više od jednog do dva jajeta nedeljno, jer jedno jaje ima oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300.

Međutim, to se promenilo. Danas, Harvard Health kaže: „Prosečna zdrava osoba verovatno ne trpi nikakvu štetu ako pojede do sedam jaja nedeljno“.

Registrovana dijetetičarka i nutricionista Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja “veoma hranljiva… to ne daje zeleno svetlo za jelo od tri jajeta svaki dan”. Doručak za drvoseče u restoranu može imati i druge zdravstvene posledice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here