Pixabay.com

Američka istraživanja povezuju veći unos pečenog, kuvanog, pirea i prženog krompira sa povećanim rizikom od hipertenzije – povišenog krvnog pritiska.

Svi znaju da su prženi krompirići dijetetski jedno veliko – ne.

Ali sada stručnjaci upozoravaju da jedenje previše krompira u bilo kom obliku – pečenog, kuvanog ili pirea – može da bude loše za naše zdravlje.

Istraživanja tvrde da konzumiranje krompira četiri puta nedeljno može biti štetno i doprinosi stanjima koja izazivaju moždani i srčani udar. Studija, objavljena u BMJ, prva je koja je identifikovala krompir kao ključni izvor hipertenzije, opštepoznate kao visok krvni pritisak.

Žene posebno ugrožene

– Pronašli smo nezavisne potencijalne veze većeg unosa pečenog, kuvanog ili pire krompira i pomfrita sa povećanim rizikom od hipertenzije – rekli su istraživači iz Bostona u SAD.

Žene su posebno ugrožene, rekli su, iako je studija pokazala da su obolela oba pola.

Nalazi istraživanja su donekle u suprotnosti sa savetima o ishrani koji sugerišu da deo uravnotežene ishrane treba da uključuje šećerne ugljene hidrate kao što su krompir, testenina, pirinač ili hleb, piše “Gardijan”.

– Ovi nalazi imaju potencijalno važne implikacije na javno zdravlje jer ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krompira kao povrća u vladine programe ishrane, već umesto toga podržavaju štetan efekat koji je u skladu sa štetnim efektima visokog unosa ugljenih hidrata koji se vide u kontrolisanim studijama ishrane – kažu autori.

Savetuju da se krompir što češće zamenjuje povrćem bez skroba kao načinom zdrave ishrane. Zanimljivo je da nisu pronašli povezanost između konzumiranja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska.

Kakav je uticaj unosa soli?

Međutim, istraživači nisu merili unos soli kod ljudi, što bi moglo da utiče na njihove nalaze. Istraživači kažu da je krompir problematičan jer ima visoko glihemijsko opterećenje, posebno kuvani krompir.

“Postprandijalna hiperglikemija nakon obroka sa visokim glihemijskim opterećenjem povezana je sa disfunkcijom endotela, oksidativnim stresom i upalom, a sve su to potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije”, navodi se u njihovom radu u BMJ.

Iako ne tvrde da definitivno dokazuju da krompir izaziva visok krvni pritisak, kažu da su otkrili da je „veći dugoročni unos pečenog, kuvanog ili pire krompira značajno povezan sa povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, nezavisno od broj drugih prediktora rizika od hipertenzije, uključujući faktore ishrane kao što su unos celog zrna i celog unosa voća i povrća.“

Svoje nalaze su zasnovali na ispitivanju više od 187 hiljada muškaraca i žena u tri velike studije u SAD. Uporedili su zdravlje onih koji su krompir jeli četiri ili više puta nedeljno sa onima koji su to činili samo jednom mesečno.

Mnoga pitanja ipak bez odgovora

Prvi je bio povezan sa većim rizikom od hipertenzije kod učesnika u sve tri studije, rekli su oni. Helena Gibson-Mur, nutricionista iz Britanske fondacije za ishranu, rekla je da su rezultati ostavili mnoga pitanja bez odgovora.

– Zašto postoji razlika u nalazima za pomfrit i čips i da li postoji bilo kakva veza sa sastojcima (kao što su mast i so) koji se dodaju krompiru, a ne sa samim krompirom? Kao takvi, rezultati ne bi trebalo da menjaju trenutne savete u Velikoj Britaniji, gde krompir daje koristan doprinos unosu hranljivih materija kao što su vlakna i vitamin C – istakla je ona.

PHE je rekao da neće promeniti svoje savete o ishrani zbog studije.

– Vodič za pravilnu ishranu pokazuje da svoju ishranu treba da zasnivamo na skrobnoj hrani kao što je krompir, koji je najbolje jesti sa kožom kako bi se povećala količina vlakana – rekao je dr Luis Levi, stručnjak za ishranu.

– Način na koji kuvate i šta jedete sa krompirom može povećati količinu soli, masti i šećera u vašoj ishrani. Dakle, briga o njima, kao i prestanak pušenja i aktivniji način života, pomoći će da se smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska – objasnio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here