Tanjug/AP
Željko Komšić

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN da je Kristijan Šmit izvršio nezapamćeni udar na vladavinu prava u BiH time što je suspendovao Ustav Federacije BiH, kao i da su njegove odluke doprinele rastu političkih tenzija.

Komšić je naveo da se jedino Šmit u dva navrata suočio sa masovnim protestima građana pred zgradom OHR u Sarajevu i da to nije pomenuo u svom izveštaju koji je podneo generalnom sekretaru UN, prenosi Srna. On kaže da su pojedine Šmitove odluke “dobre i da su nastojale zaštititi ustavni poredak u BiH, ali su bile nedovoljne i nedorečene”.

– Radi nedorečenosti tih odluka rasle su političke tenzije, kao i nastojanja da se BiH dodatno etnički podeli sve do njene potpune disolucije – rekao je Komšić.

– Nije moguće zaobići ni činjenicu da je iskazana njegova pristrasnost tako što je svojim odlukama omogućio jednoj političkoj grupaciji da, suprotno ostvarenim izbornim rezultatima, formira novu vlast u BiH, tako što je na 24 časa suspendovao entitetski ustav – naveo je Komšić.

On je ocenio da je Dejtonski mirovni sporazum za BiH “postao alat za različita geopolitička nadmetanja različitih igrača na geopolitičkoj sceni”, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ni 28 godina od potpisivanja tog sporazuma “nije prošla celokupan put demokratske tranzicije” i da je ostala “zarobljena u vrtlogu etnički utemeljenih politika i različitih etnički projektovanih ciljeva”.

On je rekao da ceni Šmitovo nastojanje da, “kada nastanu blokade u funkcionisanju zajedničkih institucija, svojom ulogom medijatora pokuša rešiti nastale blokade”.

– To je svakako njegova obaveza, propisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kada nastanu teškoće u funkcionisanju vlasti, uzrokovane različitim političkim interesima dva entiteta, tek tada se visoki predstavnik pojavljuje u ulozi medijatora. Međutim, delovanje sadašnjeg visokog predstavnika najčešće nije u ulozi medijatora, kako to nalaže Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, već je prema jednom entitetu – Federaciji BiH, postavljeno kao proaktivno, dok je prema entitetu Republika Srpska postavljeno kao reaktivno – rekao je Komšić.

On kaže da to Šmita stavlja u veoma nezavidan položaj, jer se time stvara mogući osjećaj njegove političke nesigurnosti i pristrasnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here