wikimedia.org/Boris Dimitrov

U Skupštini Srbije danas je potvrđen mandat svih 250 narodnih poslanika, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu.

Tekst zakletve glasi:

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!”

Deo poslanika je položio zakletvu u sali Narodne skupštine, dok su poslanici koalicija NADA i “Srbija protiv nasilja” to učinili u holu.

Predsedavajući najstariji poslanik sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” Stojan Radenović rekao je da se time današnji rad završava, a poslanici će o nastavku sednice biti obavešteni.

Radenović je pozvao poslanike i da formiraju posklaničke klubove, a za jedan klub potrebno je pet poslanika.

U nastavku konstitutivne sednice treba da se izaberu predsednik Narodne skupštine, potpredsednici, da se imenuju generalni sekretar, izaberu članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Radenović će predsedavati sednicom do izbora sledećeg predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata: Aleksandar Đukić ispred liste “Srbija ne sme da stane”, Anastasija Baković ispred liste “Srbija protiv nasilja”, Marko Milošević ispred liste “Ivica Dačić-premijer Srbije” i Slavica Škrbić iz koalicije NADA.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem dve trećine mandata narodnih poslanika pošto je prethodno verifikaciona komisija potvrdila mandate svih 250 poslanika.

Sednica je počela u 10 časova intoniranjem himne “Bože pravde”, a na ulazu u zgradu parlamenta poslanike je dočekala Garda.

Početak sednice obeležili su zvižduci poslanika dela opozicije koji su nosili transparente na kojima je pisalo “Pokrali ste izbore”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here