commons.wikimedia/Melchoir

Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje orašastih plodova može imati povoljan uticaj na mnoge bolesti, što upućuje na snažnu vezu između unosa orašastih plodova i zdravlja.

Naučnici su proučavali 29 ranije objavljenih studija koje su uključivale sveukupno 819.000 učesnika. Među njima je bilo više od 12.000 slučajeva bolesti srca, 9.000 slučajeva moždanog udara, 18.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Kod istraživanih učesnika uočeno je da konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od bolesti. Međutim, neki rezultati razlikuju se s obzirom na vrstu populacije (prema polu ili rizičnim faktorima).

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, magnezijumom i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Reč je o hranljivim materijama koje smanjuju nivo holesterola, ali i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Orasi i pekan su, na primer, bogati antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa pa tako smanjuju i rizik od karcinoma. Najmanje 20 grama orašastih plodova dnevno može smanjiti i rizik od bolesti disajnog sistema za 50 odsto, dijabetesa za 40 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here