EPA
Marš na sever: Priština šalje još policije

Prištinski premijer Aljbin Kurti nastavlja da doliva ulje na vatru nakon što su njegovi specijalci upali u nekoliko gradova naseljenih Srbima. Kurti je sada najavio da će poslati dodatne policijske snage na Sever Kosova uz tvrdnju da se tamo nalaze “zločinačke bande”. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević upozorio je da je “dovoljna jedna šibica, pa da dođe do neželjenog ishoda.

– Atmosfera na Kosovu i Metohiji toliko je zapaljiva da je dovoljno da se jedna šibica upali i sve krene u neželjenom pravcu, iako je tamo trenutno mirno – ocenio je Vučević i upozorio da je cilj Albanaca da uznemire, uplaše i proteraju Srbe.

Ministar odbrane je ukazao da Kurti sve vreme povlači niz jednostranih poteza usmerenih na destabilizaiju i nepoštovanje prethodnih sporazuma. Prema Vučevićevim rečima, i sada je Kurti poslao jasnu poruku Srbima da su nepoželjni na Kosmetu.

Stalne provokacije

– To je Kurtijeva politika, da potpuno etnički očisti Kosovo. Govorimo o ove četiri opštine koje su kompaktne i naslonjene na centralnu Srbiju. Teška je situacija na Severu Kosova i lako je nama iz Beograda, Novog Sada, Niša ili Subotice da kažemo šta da se radi, ali treba živeti tamo svaki dan. Nije lako ni objasniti srpskoj zajednici na severu da ne nasedaju na provokacije – kazao je Vučević.

Povodom upada prištinskih specijalaca u opštinske izborne komisije na Severu uz opravdanje da su tamo našli eksplozivne materije, Vučević ističe da je iz tih prostorija izbačeno administrativno osoblje koje ne predstavlja neku vojnu silu.

– Cilj Prištine je da zastraši ljude kako bi napustili Kosovo. Naši ljudi su naelektrisani, dugo traje taj progon i obesmišljavanje svakog dijaloga. Onda obično čujemo od međunarodne zajednice poziv na suzdržanost obe strane, da ne bi došlo do eskalacije – kazao je Vučević.

Sagovornici “Vesti” takođe ističu da poslednji događaji jasno pokazuju da vlasti u Prištini na svaki način žele da provociraju incidente koji bi mogli da proizvedu nesagledive posledice.

General Luka Kastratović navodi da je ministar odbrane u pravu kad kaže da je dovoljna i šibica, pa da na Kosovu krene požar koji niko neće zaustaviti.

Kontrolisana kriza

– U pitanju je jasna strategija izazivanja stanja kontrolisane krize. Naime, stalno se izazivaju i smiruju krize kako bi se pažnja skrenula sa ključnog cilja, a to je da Kosovo dobije nezavisnost, već i protera Srbe sa Severa, ali i južno od Ibra. Albancima su očigledno propali planovi da prekopiraju Hrvate i način na koji su se oni oslobodili svojih građana, počev od prvih meseci rata, pa sve do “Bljeska” i “Oluje”. Očigledno je strategija Prištine da sada to čine kroz svakodnevne pritiske i stvaranje atmosfere nestabilnosti – ističe general Kastratović i dodaje da bi ovaj scenario bio mnogo očigledniji da nema rata u Ukrajini.

Teror i bezakonje

Podsećajući da je predsednik Aleksandar Vučić predvideo jednostrane poteze Prištine, ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je nasilni upad specijalne policije na sever Kosova kao pokušaj da se ono predstavi kao država.

– Pod plaštom te tobože države, oni sprovode državni teror i bezakonje. Ići će sigurno pritisak uoči izbora, koje su zakazali za 18. decembar, ali ćemo videti kako će njihovi zaštitnici iz međunarodne zajednice reagovati i da li će ih ubediti da sve odlože, jer Srpska lista neće učestvovati – kazao je Vučević.

Daleko do rešenja

Ministar odbrane je kazao da bi izlazak Srba južno od Ibra iz institucija, posebno iz policije, dodatno zakomplikovao situaciju.

– Kosovski čvor još dugo neće biti rešen. Političkog licemerja ima i kod ekstremno levih i ekstremno desnih političkih stranaka. Jedni navijaju da Vučić prizna Kosovo kako bi rekli da su sve vreme bili u pravu. A desničari iz toplih kafana poručuju kako bi trebalo da smo već u Prizrenu, ali da ne budu njihova deca u tenkovima – kazao je ministar odbrane.

Diplomatija glavno oružje

Prof. dr Darko Trifunović, direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, ističe da će biti potrebno mnogo mudrosti, znanja i strpljenja da se izbegne realan konflikt.

– Tu ne mislim na zapaljive izjave, već na ono što može da usledi na terenu. U trenutnim složenim geopolitičkim okolnostima, Kurti je očigledna marioneta koja svesno pokreće krize i destabilizuje region. Ali on to radi po diktatu Zapada, ali i Rusije. Ne treba zaboraviti da je njegov duhovni otac Adem Demaći, koji je bio ruski agent o čemu postoje i dokazi. I NATO i Rusiji odgovara nestabilnost na prostoru Evrope – tvrdi Trifunović.

On dodaje da je ovom trenutku diplomatija najjače oružje Srbije. Trifunović podseća da Zapad Srbiju doživljava kao rusku koloniju, Prištinu kao partnere. Zato smatra da je potrebno da Srbija pojača diplomatske aktivnosti posebno kod država koje su joj bile tradicionalni saveznici i u Prvom i u Drugom svetskom ratu – ističe Trifunović.

Priština dežurni gubitnik

Nekadašnji komandant terorističke OVK i bivši prištinski premijer Ramuš Haradinaj poručio je Aljbinu Kurtiju da prestane sa ishitrenim odlukama kao što je pokušaj “zauzimanja severa” i zakazivanje izbora za gradonačelnike u četiri srpske opštine, gde je naš narod napustio institucije.

Haradinaj se nakon nekoliko javnih svađa obratio Kurtiju preko Fejsbuka.

– Zašto žuriš Aljbine Kurti sa svim planovima, poslovima i radnjama koje radiš, bilo da pokušavaš fiktivne izbore na severu, bilo da postavljaš hitno ministre, bilo da si za pregovaračkim stolom. I uvek se povlačiš i činiš Kosovo gubitnikom? Da li hoćeš po svaku cenu da ugroziš Sever (u sastavu Kosova) ili si neznalica i nema ko da te nauči? Stani, jer ćeš da uzmeš na vrat Kosovo i ovaj narod – naveo je Haradinaj.

Bez uslova za izbore na Severu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer kaže da SAD osuđuju one koji su primenili nasilje tokom incidenata na severu Kosova, a takođe izražavaju zabrinutost zbog predstojećih izbora.

– Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave, i ugrožavanje života nikad nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima. SAD su zabrinute što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora krajem decembra na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani – rekao je Hovenijer.

I šef Misije Euleksa Lars Guner Vigemark izrazio je zabrinutost, kako je naveo, zbog “incidenata na severu Kosova”.

Vigemark je naveo da “svi protesti treba da budu mirni, a učesnici uzdržani.

– Euleks će nastaviti da prati situaciju u tesnoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom – napisao je Vigemark na Tviteru.