Korejanci kupili “Zastava elektro“

0

Radnici "Zastave elektro" štrajkovali su više meseci zbog neisplaćenih zarada
 

Kako je saopštila Agencija za privatizaciju, ta kompanija je globalni lider u elektronskom distributivnom sistemu koji ima 50 hiljada zaposlenih u Koreji, Kini, Vijetnamu, Češkoj i Slovačkoj. Bavi se proizvodnjom automobilskih žica i kablova, razvodnih kutija, raznih delova plastike i štampanih ploča. Ukupan prihod "Jure" u 2008. godini bio je 343 miliona, a u 2009. 364 miliona evra.

 

Zastava elektro se bavi prometom elektro-opreme i električnih instalacija, a prethodna privatizacija tog preduzeća je poništena posle višemesečnog štrajka radnika zbog tog što novi vlasnik nije isplaćivao zarade i ispunjavao ugovorene obaveze.

Generalni direktor te korporacije Nam Jongvu kaže da će se odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora krenuti u pripreme za početak proizvodnje i da je "cilj da fabrika počne s radom u roku od dva meseca". Nam je istakao da Jura planira da zaposli više od hiljadu ljudi u fabrici, a na pitanje da li je to realno, on je rekao da se "nada da jeste".

 

"Čuo sam da je u fabrici nekada radilo 1.200 ljudi, a posle privatizacije Zastave elektro radilo je preko 700 ljudi", dodao je on i rekao da je plan da fabrika proizvodi samo za evropsko tržište i da već sada postoje kupci u Evropi – fabrike Hjundaija u Češkoj i Kije u Slovačkoj – kojima će biti isporučivano sto odsto proizvodnje.

 

Nam je naglasio da je, ako se investicija u Rači pokaže kao dobra, njegova firma spremna da uloži još novca i proširi proizvodnju. On je ocenio i da je dolazak italijanskog "Fijata" dobar potez Srbije, jer je to jaka kompanija na automobilskom biznisu.

 

Vršilac dužnosti tehničkog direktora u "Zastavi elektro" Dejan Stojanović izjavio je da, prema prvim najavama, proizvodnja treba da počne oko 1. maja. "Očekujemo da ovog puta sve ono što je dogovoreno bude ispoštovano i da svu imaju koristi od toga. Da oni koji oštanu u fabrici imaju normalno poslovanje i žive od svog rada", rekao je on objasnivši da će od 1. maja početi probna proizvodnja, da će ona biti u znatno manjem obimu i za prvo vreme stacionirana u magacinskom prostoru, dok se glavna hala ne renovira.

 

Predsednik Sindikata u "Zastavi elektro" Slobodan Gajić izjavio je da se većina radnika odlučila za odlazak iz firme i uzimanje otpremnine, tako da će najverovatnije novi vlasnik upošljavati nove, mlade radnike.

 

"Radnici, koliko sam ja upoznat, nisu baš zadovoljni i u razgovoru sa novim poslodavcem su se u stoprocentnom broju prijavili za socijalni program", rekao je on i dodao da preduzeće trenutno ima 284 radnika.

 

On je dodao da novi poslodavac nema obavezu da zadrži radnike i da je već svima rekao da će radnici biti zapošljavani na odredjeno vreme, a da će biti primljeni u stalni radni odnos samo ako zadovolje kriterijume.

 

Kako je ranije rekao potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, Jura, koja je dobavljač južnokorejskih proizvođača automobila Kia, Daevu i Hjundai, "je zainteresovana da investira u proizvodnju kablova za automobile i čitava proizvodnja bi se izvozila. Ta južnokorejska kompanija, koja ima isti proizvodni program kao ’Zastava elektro’, planira da u prvoj godini uposli hiljadu radnika".

 

Dinkić je naveo i da su investitori iz Južne Koreje obišli nekoliko lokacija za smeštanje proizvodnje, a da su prednost dali Rači zbog blizine autoputa i dobrih uslova u fabrici “Zastava elektro“. On je tada rekao i da će radnicima koji budu želeli da odu iz fabrike “Zastava elektro“ biti ponuđen socijalni program u iznosu od 300 evra po godini radnog staža, navodi se u saopštenju. U fabrici “Zastava elektro“ trenutno radi 280 ljudi.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here