Pixabay

Iako običan korov, cikorija ili potočarka zauzimaju posebno mesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cveća, cikorija je oduvek krasila livade ovog dela sveta. Svaki njen deo je lekovit, a najviše koren.

Mleveni koren cikorije može poslužiti i kao adekvatna zamena za kafu, što je njena najpoznatija primena koja se pamti od davnina, ali postoje i mnoge druge korisne upotrebe ove biljke. Narodna medicina ga smatra univerzalnim lekom.

Evo zdravstvenih prednosti cikorije i njenog korena:

Stimuliše probavni sistem

Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Bogat je inulinom, vlaknom koje neguje crevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju creva. Takođe, cikorija omogućava da se hrana bolje apsorbuje u organizmu, čime se smanjuju šanse za stomačne tegobe, oksidaciju i druge stomačne tegobe izazvane problemima sa varenjem.

Antioksidativna svojstva

Koren cikorije je bogat polifenolima, koji su moćni antioksidansi, a njegova konzumacija je u stanju da poveća ove elemente u krvotoku. Ovo obezbeđuje zaštitu za mnoge telesne funkcije, kao što su srčani sistem i imunitet, dok izbacuje toksine i druge štetne elemente iz tela. Cikorija ima antifungalna i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

Detoksikuje jetru i bubrege

Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je koren cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svoje sposobnosti da se oslobodi toksina. Stimuliše ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin. Sprovedene su studije da bi se utvrdilo da li je koren održiv u izuzetnim slučajevima oksidativnog stresa i prevencije oštećenja jetre. Poznato je da se cikorija uspešno bori u lečenju žutice. Zbog svih ovih svojstava, cikorija je korisna i u lečenju kamena u žuči.

Bori se sa srčanim oboljenjima

Inulin, koji se nalazi u korenu cikorije, osim što promoviše dobro zdravlje probave, takođe pomaže u borbi protiv srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna sadržana u njemu mogu sniziti krvni pritisak ako je uzrokovan visokim LDL holesterolom. Osim toga, koren ove biljke prepun je agenasa poznatih kao moćni antioksidansi koji su zdravi za srce. Oni rade na poboljšanju ravnoteže plazme i krvi u telu, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje upalu i bol kod artritisa

Jedna od glavnih zdravstvenih prednosti cikorije je njena antiinflamatorna svojstva. Utvrđena je njegova efikasnost u smanjenju bola, što ga čini efikasnim kod artritisa, osteoartritisa i reumatizma. Cikorija može ublažiti bolove u mišićima i zglobovima. Čini se da se sadržaj polifenola u ovoj biljci dobro bori protiv upale zbog svoje sposobnosti da uspostavi ravnotežu krvnih zrnaca. Cikorija sadrži jake antiinflamatorne supstance, a mnoge zdravstvene tegobe izazivaju upala.

Stimuliše gubitak težine

Pored inulina, koren cikorije sadrži i oligofruktozu. Oba ova elementa promovišu gubitak težine kroz suzbijanje apetita. Inulin stvara osećaj sitosti održavajući unos kalorija na odgovarajućim nivoima. Ne podiže nivo šećera u krvi, tako da ne povećava šanse za dijabetes. Oligofruktoza stimuliše ravnotežu mikroorganizama u crevima, što pomaže pravilnom varenju. Utvrđeno je da koren cikorije može biti adekvatna zamena za šećer, jer je slatkog ukusa i nema rizika od podizanja nivoa glukoze u krvi.

Ublažava zatvor

Kada je sistem za varenje u dobrom stanju, šanse za zatvor su smanjene. Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija sadržanih u cikoriji, pomaže u radu debelog creva, održava peristaltiku i proizvodi želudačne sokove. Smanjenje problema sa opstipacijom takođe smanjuje rizik od gastrointestinalnih poremećaja i bolesti, koje uključuju rak debelog creva i želuca.

Jača imunitet

Jedna od zdravstvenih prednosti cikorije je višestruko pozitivno dejstvo na imunitet i njegovo jačanje. Ima antibakterijska, antifungalna, antioksidativna i probiotička svojstva koja pomažu u oslobađanju štetnih nusproizvoda. Koren cikorije jača imunitet i tako je u stanju da odbrani bolesti opasne po život. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima i antitumorska svojstva koja mogu usporiti rast nekih vrsta raka.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Cikorija sadrži protein adiponektin, koji je koristan u prevenciji dijabetesa regulacijom nivoa glukoze u krvi. Pomaže u razgradnji masnih kiselina dovodeći do redovnog pražnjenja creva. Koren cikorije se smatra prirodnim metodom regulacije i često se uvodi kao potencijalni tretman pored standardne terapije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here