Pexels

Ne funkcionišete kao obično, opada vam kosa, umorni ste i malaksali – ovo su prvi su znaci da vam nedostaje selen.

Selen je mineral koji je u tragovima potreban organizmu, ali bez njega se ne odvijaju normalno važni procesi vezani za naš metabolizam i opšte zdravlje. On je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, a pravilan rad štitne žlezde zavisi od njega.

Nizak nivo selena u organizmu povezan je sa većom opasnošću od pojave karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upalnih bolesti, te drugih stanja koja asociraju na povišenu produkciju slobodnih radikala, uključujući prevremeno starenje i nastanak katarakte. Selen doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, štitne žlezde, spermatogenezi.

Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, ali ovo su neki od najčešćih simptoma:

Ne funkcionišete kao obično
Stalno ste umorni
Nervozni ste i napeti
Imate problem sa štitnom žlezdom
Naglo se gojite
Osećate slabost mišića
Imate sindrom “moždane magle” (rasejani ste, dekoncentrisani, zaboravni)
Opada vam kosa
Imuni sistem vam je oslabljen

Ako je to slučaj, onda ćete selen naći u zelenom povrću, pečurkama, semenkama, kao i u piletini i ribi koja se tu uzgaja. Ako ga nema, većina stručnjaka savetuje da uzimate suplement selena.

Osim oslabljenog imunog sistema, možete primetiti manjak selena ukoliko vam opada kosa, stalno ste umorni, osećate slabost u mišićima. Parovima koji imaju teškoća sa plodnošću često se savetuje da pojačaju unos selena.

Kako uneti dovoljno selena?

Među najboljim prirodnim izvorima su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (sardela, tuna, losos, skuša, haringa) i plodovi mora (školjke, jastog, morski račići) i žitarice celog zrna (ovas, ječam, smeđi pirinač).

Značajne količine selena sadrže i beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, boranija, kupus i kokos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here