Kosovska policija “čuvaće” manastire?!

0

 

Jesu li u stanju da rizikuju svoje živote u zaštiti pravoslavnih svetinja? Pripadnici KPS

 

 

Keljani u izjavi za "Politiku" nije mogao da navede kada će se to tačno dogoditi, ali je dodao da će takva mjera uslediti "posle dogovora Kfora, MUP-a Kosova i KPS-a, a na osnovu zakona o policiji i u skladu sa planom Martija Ahtisarija".

 

 

Komandant južnog krila NATO admiral Mark Ficdžerald ranije je izjavio da Kfor razmišlja da obezbeđivanje srpskih crkava i manastira na Kosmetu poveri kosovskoj policiji i Euleksu.

 

"NATO će nastaviti da i u budućnosti razmatra povlačenje Kfora sa ovih lokacija. Očekujemo da policija razvije kapacitete da preuzme obezbeđivanje objekata Srpske pravoslavne crkve", rekao je Ficdžerald.

 

On je precizirao da je reč o devet najznačajnijih objekata religijske i kulturne baštine SPC na Kosovu.

 

"Čula sam da će nas čuvati oni koji su nas 17. marta 2004. godine naočigled francuskih vojnika zamalo linčovali. Tražićemo da nas oni ne obezbeđuju, jer smo sigurnije same, bez njihove zaštite. Ta ista policija je u tesnoj vezi sa onim ekstremistima koji su nam svih ovih godina zlo nanosili", izjavila je za "Politiku" mati Anastasija, igumanija manastira Devič.

 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ovu najavu je ocenio zabrinjavajućom, budući da Srbi i Albanci nemaju uspostavljenu komunikaciju i nepoverenje je veliko, bez obzira na to što je u ovom slučaju reč o unifirmisanoj strukturi, koja bi trebalo da podrazumeva određenu dozu discipline.

 

"Srbi Albancima ne veruju", rekao je Ivanović i istakao da je prerano menjati Kfor bilo kime, jer to može da izazove samo veliko uznemirenje među Srbima.

 

Teodosije: Neka ostane Kfor

 

Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop lipljanski Teodosije izjavio je da najznačajnije srpske svetinje na Kosovu, koje čuva Kfor, i dalje treba da ostanu pod zaštitom međunarodnih mirovnih snaga, jer je politička situacija u pokrajini još veoma delikatna.

 

Tokom razgovora sa visokim prestavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton u manastiru Visoki Dečani, episkop Teodosije je rekao da je crkva posebno zabrinuta za pitanje zaštite svojih svetinja i spomenika kulture Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

 

"Zaštita ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je svakako jedan od najvažnijih prioriteta Srpske pravoslavne crkve (SPC) na ovom prostoru i nadamo se da će se stvoriti uslovi za povratak većeg broja raseljenih Srba", rekao je vladika Teodosije, dodavši da "srpski narod u enklavama još živi veoma teško i moraju da se stvore bolji uslovi za njihov život i budućnost".

 

On je izrazio nadu da će EU u narednom periodu nastaviti da daje doprinos zaštiti interesa srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve /SPC/, napomenuvši da je posebno važno pitanje zaštita imena i identiteta srpske baštine, kao i imovinskih prava SPC.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here