Twitter
Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajlak rekao je da se sprema za dinamičnu nedelju tokom koje će u Davosu prisustvovati 54. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, učestvovati na više panela i imati brojne bilateralne susrete.

U svom pregledu prethodne nedelje preko Fejsbuka objavljenom sinoć, Lajčak je rekao da je na brifingu za ambasadore zemalja članica EU u Briselu održanom u sredu, ukazao na napredak ostvaren u dijalogu od prethodne prezentacije u oktobru.

Naveo je da su obe strane zvanično uzajamno priznale registarske tablice i potpuno ukinule režim sa nalepnicama, što je ocenio kao „pozitivan korak u primeni Sporazuma na putu za normalizaciju“.

Znatan napredak takođe je ostvaren u primeni energetske mape puta, dodao je Lajčak.

Rekao je da je početkom prve radne nedelje u Novoj godini posetio Pariz gde je imao niz vrlo konstruktivnih i ključnih sastanaka u Ministarstvu spoljnih poslova i Predsedništvu.

„Glavni cilj je sinhronizacija napora sa mojim francuskim kolegama i postavljanje osnova za mesece koje dolaze“, napisao je Lajčak i izrazio zahvalnost na „snažnoj i stalnoj“ podršci Francuske za napore u olakšanju dijaloga pod vođstvom EU i nastavku plodne saradnje.

Portparol EU Peter Stano rekao je ranije da će Lajčak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali da neće biti održan zajednički sastanak.

2 COMMENTS

  1. Vidi se kako napreduje dijalog ako se to moze nazvati dijalogom trebas pitati amerikance i britance zasto salju rakete na kosovo i kako se to zove dali je i to dijalog, sada si gospodine Lajcek dosao u davos poslali su te ameri da zapretis Vucicu a koliko vidimo da morete mnogo zesce da pretite i ucjenjujete suverenu drzavu Srbiju a ujedno lazete javnost da je to demkratski dijalog

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here