EPA-EFE
Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu.

On je to poručio u Kosovskoj Mitrovici nakon sastanka sa predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

Lajčak je posetio sever Kosova i Metohije kako bi, kako je rekao, dobio uvid u trenutnu situaciju od ljudi koji tamo žive.

Poručio je da je dijalog prava platforma za rešavanje problema i pronalaženje rešenja.

Novinari u Mitrovici želeli su da znaju odgovore na mnoga aktuelna pitanja koja su se pojavila u proteklim nedeljama, međutim, dobili su politički odgovor.

– Evropska unija se izjasnila po svim tim pitanjima. Naši stavovi su poznati i ja mogu da ponovim samo još jednom da se mi zalažemo da sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu, da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice, to je jako bitno. Dijalog ima svoj potencijal, mi treba da ga iskoristimo sada. Imamo i plan, imamo proces normalizacije, to treba da bude prioritet – poručio je Lajčak na srpskom.

Zamoljen da prokomentariše situaciju na severu nakon izbora održanih 23. aprila i njegova očekivanja, Lajčak je istakao da se nada da će se pronaći rešenje koje neće voditi u eskalaciju.

– Jako je bitno da ne dođe do eskalacije, treba naći političko rešenje koje će nas fokusirati ka normalizaciji, a ne da se bavimo ponovo nekim kriznim menadžmentom. Sa političkim zvaničnicima koji su na vlasti razgovaramo i očekujemo od njih da pronađu rešenje – rekao je Lačak.

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Kosovskoj Mitrovici sastao se i sa predstavnicima Srpske liste.

2 COMMENTS

  1. Јасно је чије Интересе Заступаш и од кога си Добро Плаћен…Смешно је Поверовати да је од вас некоме циљ наћи Компромис за Србе!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here