EPA/Natalia Kolesnikova
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Moskva zna koje mere da preduzme kako bi osigurala svoju bezbednost nakon ulaska Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Definitivno ćemo doneti zaključke u zavisnosti od toga koliko ce NATO brzo i ekstenzivno koristiti teritoriju Finske i Švedske. Nema sumnje da ce to biti urađeno, jer i Helsinki i Stokholm već razgovaraju sa SAD o raznim pitanjima koja se odnose na razmeštanje infrastrukture tog vojnog saveza tačno na ruskoj granici sa Finskom i veoma blizu naše granice sa Švedskom – istakao je Lavrov.

Prema rečima ruskog ministra, biće zaštićeni svi legitimni bezbednosni interesi Rusije i preduzete neophodne mere u praksi.

– Bilo je iznenađujuće koliko su se i Finska i Švedska brzo odrekle svog neutralnog statusa i prednosti koje im je to decenijama pružalo, osiguravajući njihovu relativno nezavisnu ulogu, kao i reputaciju i autoritet kako u Evropi tako i na međunarodnoj sceni – istakao je Lavrov.

Kako je naveo, dve zemlje su se odrekle i koristi koje su ranije imale od svojih specijalnih trgovinskih, ekonomskih, investicionih i drugih veza sa Rusijom.

– Svi nacionalni interesi finske i švedske države žrtvovani su potrebi da se ujedini Zapad u borbi protiv Rusije, u ovom konkretnom slučaju – naglasio je Lavrov.

Ankara je u ponedeljak pristala da ukine veto na prijem Švedske u NATO, posle razgovora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji su održani uoči samita NATO u Vilnjusu.

Švedska je obećala da neće podržavati organizacije koje je Ankara označila kao terorističke i pružiti svu moguću pomoć Turskoj u vezi sa njenim evropskim integracijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here