EPA/Yuri Kochetkov
Sergej Lavrov

Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN nakon pada transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.

– Tražili smo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN u 15 časova po njujorškom vremenu pre oko sat i po i nadamo se da će francusko predsedništvo savesno ispuniti svoje obaveze i zakazati takav sastanak što je pre moguće – rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima ruskog ministra, ukrajinski ratni zarobljenici, koji su prevezeni srušenim Il-76, trebalo je da budu isporučeni u Belgorodsku oblast na sledeću razmenu dogovorenu između Moskve i Kijeva.

– Umesto ove razmene, ukrajinska strana iz oblasti Harkov je napala avion protivvazdušnim projektilima, što je imalo fatalan ishod – rekao je Lavrov.

On je naveo da ga ne brine mogućnost nepoverenja „međunarodne zajednice“ koju predstavljaju zvaničnici Zapada prema izjavama ruske strane o prisustvu ukrajinskih zarobljenika na Il-76, oborenom od Oružane snage Ukrajine iznad Belgorodske oblasti.

– Uopšte se ne brinem da ‘međunarodna zajednica’ možda neće poverovati. Kao što sam već rekao, međunarodna zajednica, koju čine zapadni predstavnici i mediji, već je dokazala svoju diskreditovanu poziciju – rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je još početkom 2022. isti taj Zapad optužio Rusiju da je navodno ubila stanovnike grada Buče u Ukrajini, bez pružanja dokaza za te tvrdnje.

Oružane snage Ukrajine oborile su jutros iznad Belgorodske oblasti vojni transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu. Poginuli su svi zatvorenici u avionu, kao i šest članova posade i tri osobe u pratnji – ukupno 74 osobe.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov saopštio je da su svi putnici poginuli.

Ovu informaciju je potvrdilo rusko Ministarstvo odbrane, dodajući da je Kijev znao za predstojeću razmenu i transport vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pad Il-76 „pokreće veliko pitanje o mogućnosti bar neke vrste sporazuma“ sa Kijevom.

Takođe su pojasnili da je teretni avion leteo sa aerodroma Čkalovski kod Moskve za Belgorod. Pre pada, radarska oprema Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zabeležila je lansiranje dve ukrajinske protivvazdušne rakete iz oblasti Lipci u oblasti Harkov.

Prema rečima načelnika Odbora za odbranu Državne dume Andreja Kartapolova, avion je oboren ili iz američkog kompleksa Patriot ili nemačkog IRIS-T.

Ukrajinski mediji su, u međuvremenu, prvo pisali da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ovu informaciju izbrisali sa sajtova, navodi ruska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here