Lenjin u šumi

0

Sive stambene zgrade, kasarna, zastareli kuhinjski aparati, polomljen nameštaj izgledaju kao scenografija za film o čovečanstvu posle apokalipse.

Preko nekadašnjih vojnih postrojenja uhvatila se rđa i buđ, boja se zadržala samo na muralu koji predstavlja komunističke ikone Karla Marksa, Fridriha Engelsa i Vladimira Iljiča Lenjina.

Baza se nalazi u gustim šumama, u centralnoj Mađarskoj i neki tvrde da su ovde bila nuklearna postrojenja u podzemnim skladištima, mada istoričari kažu da ne postoje dokazi za to.

Sovjeti su ga napustili pet meseci posle pada Berlinskog zida, marta 1990. godine.

Bivša baza zaštićena je sa tri linije ograde i bodljikavom žicom, kao i brojnim punktovima i kapijama. U nekoliko bunkera, iza vrata teških šest tona, pronađene su nuklearne bojeve glave.

Grad vojnika

Prva sovjetska nuklearna raketna baza izvan SSSR-a izgrađena je 1959. godine u Brandenburškoj šumi, severno od Berlina. Tu su bile smeštene sovjetske nuklearne rakete sa dometom do 1.200 km i garnizonski grad sa 15.000 vojnika Crvene armije koji su ga napustili 1994. godine. Odneli su sve što su mogli, preživela je jedna Lenjinova statua i nekoliko murala na zidovima napuštenih zgrada koje avetinjski stoje usred guste šume.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here