TO Golubac

Magični Dunav, veličanstveni Golubački grad sa devet kula, manastir sa moštima čudotvorca, vodopad sa lekovitom vodom, mesto gde sve postaje bajka, a mitovi oživljavaju.

Nije ovo opis nekog filma već Golupca na obali Dunava, naselja na severoistoku Srbije, koje je možda idealna destinacija ovog leta za nekoliko dana odmora. Upravo kod Golupca ova reka prolazi kroz najatraktivniji deo svog toka – neponovljiv, uzbudljiv i jedinstven u Evropi, gde se smenjuju širina “dunavskog mora” i suženja đerdapske klisure (o njoj drugom prilikom). A tamo gde je osmeh Dunava najširi, uzdiže se srpski ponos – Golubačka tvrđava. Neponovljiv spoj vode i kopna stvara prizore kakvi se retko viđaju, a dugo pamte. Inače, u Golupcu je moguće kupanje u Dunavu, tačnije, u obližnjem naselju Vinci gde postoji uređena plaža.

Jedno od omiljenih mesta lokalaca i turista stvoriće vam utisak da ste na moru. Najveće duhovno blago ovog kraja svakako je srednjovekovni manastir Tumane. – Golubačka rivijera (i danju i noću), ispijanje kafe na terasi ispred Tvrđave, pogled sa Šešir kule Golubačkog grada, put do manastira Tumane koji vodi kroz netaknutu prirodu, skriven od gradske gužve, prelep park u centru grada, koji izlazi na Dunav kao i nezaobilazna osam kilometara duga biciklističko-pešačka staza uz reku… Sve ovo ostavlja predivne utiske na posetioce našeg grada i okoline – ističu u TO Golubac. Najpopularnija ruta koja prolazi kroz Srbiju i duž Dunava kroz Golubac je Euro Velo 6, evropski biciklistički koridor koji spaja Atlantski okean i Crno more. Osim ove zvanične, postoje i alternativne trase za bicikliste, koje omogućavaju posetu spomenicima prirode i kulturne baštine.

Kad voda beži

Za ime izvorišta Beg bunar (5 km od Golupca) vezuju se dve zanimqive legende. Po jednoj je mladi turski beg iz podgrađa tvrđave ozdravio zahvaljujući hladnoj vodi sa izvora, pa otud to ime. Po drugoj priči ime izvorišta se vezuje za sušni period u izvoru odnosno kada voda pobegne (bežanje vode – Beg bunar).

Zgrade u ogledalu

U glavnoj ulici u Golupcu nalazi se zgrada iz 1890/1, nazvana Kosač, a zapravo je kuća žitarskog trgovca Alekse Popovića kao i kuća Vićentija Nedeljkovića iz 1893. Dve reprezentativne građevine odaju utisak zgrada “u ogledalu” i pod zaštitom su Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Čips od ribe

Osim već spomenute plaže zaštitni znak golubačkog naselja Vinci je specijalitet “riblji čips”. Poseban je osećaj grickati ovaj čips na obali Dunava. Inače, u Vincima, prema popisu iz 2011, živi samo 381 stanovnik prosečne starosti 43,4 godine.

Jedriličarski san

Veličina akvatorijuma, širina Dunava (6,5 km) i “lepeze” stalnih vetrova, omogućili su najbolje uslove za jedrenje na reci u celoj Evropi. Zbog toga je ovde otvoren Jedriličarski centar Srbije koji okuplja sve strastvene jedriličare.

Prkosna Tvrđava

Golubački grad, tvrđava nepoznatog graditelja, po spisima potiče iz XIV veka, ali se veruje da je sagrađen ranije. U okviru arheološkog parka nalazi se Rimska kuća, srednjovekovna krečana i Mahmud-pašin hamam. Od devet koliko ih ima, posebno je zanimljiva prva, glavna i najviša Šešir kula, jer i danas čuva tajne, ali i sedma sa urezanim hrišćanskim natpisima na kamenu.

Zlatonosni Pek

Golubac je smešten na prelazu iz oblasti Zvižd u oblast Đerdapa, a jezgro Zvižda predstavlja Kučevska (Zviždska) kotlina, kroz koju teče Pek. Za ovu reku se veruje da “krije” zlato, pa nemojte da se iznenadite ili pomislite da se meštani šale ako čujete da su otišli da traže zlatne “ljuspice”.

Izvor čuda

Pored manastira Tumane, duboko u šumi, postoji isposnica kamenica Zosima Sinajita. U blizini pećine u kojoj je Zosim živeo isposnički život posvećen Bogu, nalazi se mali vodopad, izvor vode, kojoj se pripisuju natprirodne lekovite osobine.

Spas u Tumanu

U maloj dolini, čiji mir remeti huk brze planinske rečice, skriven među stenama stoletne šume, nalazi se prelepi manastir Tumane s divnom portom. Ova svetinja je nastala pred sam Kosovski boj i po legendi je zadužbina Miloša Obilića. Popularno je svetilište jer se u njemu čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinajita čudotvorca, sveca koji leči najteže bolesti.

Kako stići

Koordinate: 44°39’00” SGŠ; 21°37’35” IGD Horgoš – Golubac 340 km Trasa: Horgoš-Beograd-Požarevac-Gradište-Golubac (voziti autoputem E-75, pa dalje državnim putem Ib reda br. 34 ili Dunavkoridorom 7) Golubac-Vinci 11.7 km Golubac-Tumane 9 km         

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here