Liberman: Situacija u BiH je alarmantna

0

Usvajanje zakona o referendumu u RS je razočaravajuće: Džozef Liberman
 

 

Liberman je, u intervjuu za "Slobodnu Evropu", rekao da vest o usvajanju Zakona o referendumu nije iznenađujuća, jer je premijer Republike Srpske Milorad Dodik i ranije "tako nešto najavio".

 

"Ali govorimo o državi koja je iskusila rat i u kojoj se dogodio genocid. Dejton je osigurao kraj sukoba, ali nije stvorio uslove za stabilnost i stvarni mir", kazao je Liberman.

 

Liberman je istakao da će većina ljudi u BiH na narednim izborima imati priliku da odluči kojim putem želi da ide njihova zemlja.

 

"Da li žele državu sa uređenim međusobnim odnosima koja ide prema članstvu u Evropskoj uniji ili žele produbljene podele i sukobe koji vode korak natrag. Konflikt bi učinio teškim život svim građanima BiH", ukazao je on.

 

Liberman, koji je s kolegom Džonom Mekejnom boravio prošle sedmice u Sarajevu, rekao je da smatra da je neophodno međunarodno posredovanje.

"Napori zamenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga i Karla Bilta nisu uspeli. Ali pitam se da li Evropa i SAD treba da učine novi napor, da imenuju izaslanike koji će otići u Sarajevo da tamo ostanu dok se ne postigne rešenje. Ako to ne uradimo, posledice mogu biti jako loše" upozorio je američki senator Liberman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here