pixabay.com

Usled užurbanosti modernog života, često zaboravljate da ono što radite pred spavanje i te kako utiče na metabolizam zbog čega ne možete da smršate.

Ako se borite da skinete te uporne kilograme, vreme je da skrenete pažnju na noćnu rutinu koja se često zanemaruje. Evo nekih loših navika koje bi trebalo da izbacite.

U ovom članku bavimo se svim onim večernjim rutinama na koje možda ne obraćate pažnju, a koje vam odmažu da skinete kilograme.

Kasna užina neće vam pomoći da smršate

Užina do kasno u noć je primamljiva zamka za mnoge. Kada grickate pred spavanje, telo nema dovoljno vremena da sagori te kalorije pre spavanja.

Pored toga, ove grickalice često sadrže mnogo šećera i nezdravih masti, što vremenom može dovesti do povećanja telesne težine.

Da biste se uhvatili u koštac sa ovom navikom, odredite određeno vreme za jelo uveče, idealno najmanje dva sata pre spavanja. Ova praksa omogućava telu da efikasno svari poslednji obrok i sprečava da se te dodatne kalorije skladište u obliku masti.

​Korišćenje elektronskih uređaja u krevetu

Ovi uređaji emituju plavo svetlo, što može da ometa proizvodnju melatonina u telu, hormona koji reguliše san. Loš kvalitet sna može dovesti do hormonske neravnoteže, uključujući povećan grelin (hormon gladi) i smanjen leptin (hormon koji govori kada ste siti).

Ova neravnoteža može otežati kontrolu apetita i doprineti povećanju telesne težine. Da biste se izborili sa ovom navikom, pokušajte da odložite elektronske uređaje najmanje sat vremena pre spavanja.

Večera sa visokim sadržajem ugljenih hidrata

Ovi obroci dovode do brzog skoka nivoa šećera u krvi, praćenog padom, što može izazvati glad i želju za slatkim grickalicama kasnije uveče. Da biste to izbegli, odlučite se za uravnoteženu večeru koja uključuje nemasne proteine, zdrave masti i vlakna.

Ova kombinacija pomaže da se osećate sitim i zadovoljnim bez izazivanja oštrih fluktuacija šećera u krvi.

Neadekvatna hidratacija

Ponekad telo može da pomeša žeđ sa glađu, što vas navodi da posegnete za grickalicama kada mu je potrebna samo hidratacija.

Da biste to sprečili, vodite računa o tome da ostanete adekvatno hidrirani tokom dana, ali imajte na umu da smanjite unos tečnosti uveče kako biste izbegli česte odlaske u kupatilo tokom noći.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu dovesti do emocionalnog jedenja, posebno noću kada ste podložniji žudnji. Visok nivo stresa pokreće oslobađanje kortizola, što može povećati apetit i sklonost ka hrani.

Da biste upravljali stresom, vežbajte tehnike opuštanja kao što su vežbe dubokog disanja, meditacija ili joga. Ove tehnike vam mogu pomoći da smirite svoj um i da smanjite potrebu za smirivanjem stresa nezdravim grickalicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here