Đ. Janković
Ispit ljudskosti: Članovi KUD "Karadžić" na koncertu

Još jedan ispit humanosti i ljudskosti Lozničani su položili sa čistom desetkom kada su do poslednjeg mesta ispunili salu Vukovog doma kulture. Ovoga puta došli su na humanitarni koncert koji je KUD “Karadžić” priredio za 18-godišnju Minu Perišić, dugogodišnju članicu prvog folklornog ansambla i vokalnu solistkinju kojoj je potrebna transplantacija matičnih ćelija. Sala sa malo više od 300 mesta bila je prepuna, mnogi su stajali sa strane ili su ostali u holu ispred nje, ali su svi došli da podrže Minu. Zdušno su pozdravljali nastupe prvog, pripremnog i dečjeg folklornog ansambla, narodnog orkestra kao i vokalne solistkinje Bojanu Vujinović i Katarinu Vasiljević jer to veče se “igralo i pevalo za Minu”. Aleksandar Cvetinović, predsednik KUD “Karadžić”, bio je izuzetno zadovoljan odzivom Lozničana koji su po ko zna koji put potvrdili da su složni kada je najbitnije, kada je potrebna pomoć nekome ko se nađe u nevolji.

Plemenitost: Prikupljana novčana pomoć

– Svi koji poznaju Minu znaju da je ona divno stvorenje, a lično mi je drago što uspešno sarađujemo i što smo pre svega prijatelji. Ponosan sam na sugrađane koji su se odazvali da pomognu. Za koncert smo prodali 1.000 karata, što je tri puta više od kapaciteta sale, uključila su se loznička preduzeća, ustanove, gradska uprava, a mnogi su davali i novčane priloge u kutije postavljene u holu ili uplatom na račun porodice Perišić. Proces lečenja je dug, koliko je potrebno novca za to još nije poznato, ali je sigurno svaki dinar važan da se učini sve kako bi Mina ozdravila i ponovo bila sa svima nama – kazao je Cvetinović.

Sala Doma kulture bila prepuna

Krajem oktobra prošle godine Mini, maturantkinji srednje škole, dijagnostikovana je aplastična anemija i potrebna joj je transplantacija matičnih ćelija u Beogradu. Osim njenog KUD “Karadžić” u akciju prikupljanja novčane pomoći uključili su se i drugi. U UFK Lagator održan je humanitarni turnir u malom fudbalu, zatim muzičko humanitarno veče u jednom lozničkom lokalu, kao i Bazar za Minu.

Loznica se tako ponovo udružila da pomogne jednoj mladosti da pobedi bolest. Svi su uz Minu i veruju da će izaći kao pobednik pa da što pre ponovo zaigra i zapeva sa kolegama iz “Karadžića”.

Veliko srce: Drugari iz škole organizovali bazar

Bazar na šetalištu

Minini školski drugari organizovali su na lozničkom šetalištu Bazar za Minu. Osamnaestogodišnja Lozničanka razbolela se pre više od tri meseca, a njeni sugrađani započeli su niz akcija prikupljanja novčane pomoći pa je u organizaciji učeničkog parlamenta Srednje ekonomske škole održan i humanitarni bazar.

– Na bazaru smo prodavali igračke, knjige, slatkiše koje su naši učenici pravili. Odazvalo se mnogo sugrađana, a cilj je bio da prikupimo što više novca za Minu i njeno izlečenje i očekujemo da će pobediti u ovoj borbi – rekla je profesorka ekonomske grupe predmeta Slađana Stanković na početku bazara.

Pobedila bolest: Mina Perišić

Izvršena transplantacija

Neophodna transplantacija matičnih ćelija Mini Perišić obavljena je u Beogradu, a prema rečima njene majke Milojke za sada nema nikakvih negativnih reakcija.

“Mina se oseća dobro i za dve, tri nedelje biće poznati prvi merodavni rezultati. Mladi donor dao je više nego što treba matičnih ćelija tako da će jedan deo za svaki slučaj biti zamrznut”, kazala je Minina majka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here