EPA-EFE/Rui Vieira

Luka Milivojević je tokom svog petogodišnjeg mandata u Kristal Palasu postao legenda londonskog kluba. Dobio je kapitensku traku, odigrao je 173 zvanične utakmice i definitivno svoje ime zauvek upisao u istorijske knjige kluba sa “Selhurst Parka”. U intervjuu za klupski sajt Milivojević je pričao o raznim temama, ali najinteresantnija za ljubitelje fudbala u Srbiji svakako su period u Crvenoj zvezdi, kao i priča o Saši Ćurčiću, još jednoj legendi Palasa, ali i srpskim igračima koji su ostavili dubok trag u Premijer ligi.

Milivojević je istakao da ga je ponuda Crvene zvezde neverovatno obradovala, a da mu je otac poželeo da celu karijeru provede u crveno-belom dresu.

– To je bio moj san iz detinjstva, želeo sam da igram za Crvenu zvezdu. Kada sam potpisao, za mene je to bio kraj svega: to je bilo to. Moj san je postao java. Nisam morao ništa više da uradim.

– Morali su da me prodaju da bi preživeli – rekao je Milivojević.

Osim Luke, još jedan srpski fudbaler postao je legenda Kristal Palasa. U pitanju je Saša Ćurčić, za kog Milivojević ima samo lepe reči.

– Često sam ga sretao i čujemo se telefonom. Veoma je pozitivna osoba. Nismo dugo pričali, ali veliko mi je zadovoljstvo kad god ga sretnem. Sjajan je tip, pozitivan i uvek optimističan.

Ovih dana se navršavaju 23 godine od NATO bombardovanja Srbije, a upravo Ćurčić je tada prekinuo sa fudbalom i digao glas protiv bombardovanja njegove zemlje. Milivojević smatra da je to bila ispravna odluka i da bi tako trebalo svako da postupi.

– Brojni igrači su protestovali. U Italiji ih je bilo par, kao i Čurčić. Tako bi svi trebalo da postupe. Veoma je nezgodno kada je vaša zemlja u pitanju, da se tako nešto desi sada, šta bih radio? Imao bih dve opcije: da se vratim kući i pokušam da budem uz svoje ljude ili, ako sam sprečen, da nekako pružim podršku. Kada se bavite fudbalom znate da vas prate kamere i ljudi gledaju, pa morate da pokušate da date podršku. To je bila prava odluka.

Osim njega i Ćurčića, Srbija je dala još dosta vrhunskih igrača u Premijer ligi, kao što su Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, Nemanja Matić… Logično pitanje londonskih novinara bilo je kako Srbija uspeva da napravi toliko dobrih fudbalera?

– Mala smo država, ali vrlo talentovana. Ne mogu da kažem zašto, ali možda su nas teška vremena očvrsnula. Morate da budete jaki da bi preživeli i onda vam jača mentalitet, karakter i počnete da cenite veoma jednostavne stvari. Kada prođete kroz tako nešto shvatite da vam je vrlo malo potrebno da budete srećni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here